Agrokomplex 2019 s účasťou SPPK

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho v úvodnom príhovore počas slávnostného otváracieho ceremoniálu hovoril najmä o prepojení klimatických zmien a poľnohospodárstva. Publikujeme celý príhovor, ktorý odznel pred oficiálnymi hosťami. 
 
E. Macho počas príhovoru
 
Životné prostredie, vzhľad krajiny, zmena klímy, zdravé potraviny, trvalá udržateľnosť. To sú všetko pojmy, ktoré idú ruka v ruke s poľnohospodárstvom a potravinárstvom. My, poľnohospodári a potravinári, si chceme ešte viac uvedomovať svoju celospoločenskú zodpovednosť za vzhľad krajiny a životné prostredie. Akúkoľvek optiku zvolíme – poľnohospodári vždy budú súčasťou opatrení, ktoré súvisia s ochranou životného prostredia a negatívnou zmenou klímy. Zásadne to vedia ovplyvniť.
 
Nechceme pestovať len niekoľko plodín a byť za to terčom kritiky verejnosti. Chceme viac krajinotvorných prvkov, rodiacich vinohradov, zeleniny, zemiakov, maku. Aj my chceme, aby sa na lúkach pásol väčší počet hovädzieho dobytka alebo oviec a aby naše národné zlato – slovenská bryndza – bola skutočne zo slovenského ovčieho mlieka.
 
slávnostné prestrihnutie pásky
 
Živočíšna výroba v konečnom dôsledku znamená aj viac organickej hmoty v pôde a tým lepšiu schopnosť zadržiavať vodu. 
 
Dnes už dávno nehovoríme o tom, že prichádzajú klimatické zmeny. Meniaca sa klíma a s ňou fenomény počasia už niekoľko rokov pomaličky, krok po kroku prepisujú historické rekordy teplôt alebo spadnutých zrážok v jednotlivých oblastiach Slovenska. Sme svedkami masívnych prívalových dažďov, krupobitia a následných tropických teplôt aj počas jarných mesiacov.
 
 
K zmene vzhľadu našich polí, sadov a maštalí však potrebujeme aj správne a racionálne rozhodnutia politikov, ktorými podporia našu väčšiu konkurencieschopnosť a zastabilizujú odvetvie na jednotnom trhu EÚ.
 
predseda vlády SR zavítal do stánku SPPK
 
Máme pred sebou prípravu budúcoročného štátneho rozpočtu. Pokračujeme v diskusiách o budúcej podobe Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020, tentokrát už s novým, zelenším zložením Európskeho parlamentu. Až príliš vážne témy, aby sme ich prípravu správne a včas nepodchytili a ich výslednú podobu nezacielili na najzraniteľnejšie oblasti agropotravinárstva na Slovensku.
 
Stojíme na prahu zmien nielen klimatických, ale aj agropotravinárskych. Spoločnosť sa konečne po rokoch zobudila a začala viac vnímať, že okrem importu cudzích potravín si sem v kamiónoch križujúcich Európu potichu dovážame aj potravinové škandály. Výraznejší záujem o domáce potraviny je však naďalej v mnohých regiónoch limitovaný kúpyschopnosťou obyvateľstva.
 
Slovenské agropotravinárstvo si za posedných 30 rokov prešlo veľmi zložitým obdobím. Smerovanie národného hospodárstva, kde agropotravinársky sektor nezohrával zásadnú úlohu a stret s realitou v otvorenom európskom a globálnom trhu nám zasadilo nepríjemné rany.
 
 
Ale skúsme sa na veci pozrieť aj pozitívne. Stavajme na pozitívnych príkladoch, ako je sebestačnosť v sektore cukru, v sektore konzumných vajíčok a úspešný príklad slovenských paradajok. Pozerajme sa na veci reálne. Veľmi ťažko budeme dobiehať agropotravinárov v Európe, ktorí budújú svoj sektor a povedomie spotrebiteľa desiatky rokov. Nejaký, a nie krátky čas, nám to potrvá. Ale som presvedčený, že k sebestačnosti v základných komoditách, ako je bravčové mäso, hovädzie mäso, zelenina, zemiaky, hydina, sa vieme správne nastavenýim opatreniami priblížiť relatívne rýchlo. Dajme preč častokrát emóciu a pracujme s faktami. A faktom je, že keď chceme, aby sme boli sebestační napríklad v zemiakoch, tak potrebujeme cca. 7000 ha zemiakov. Aby sme boli sebestační v mlieku, potrebujeme okolo 50tis. dojníc.
 
Rovnako ako faktom je skutočnosť, že do roku 2022 už s európskymi zdrojmi veľa toho nebudeme vedieť zmeniť. Pracujme spolu na tom, aby sme v tomto období hľadali správne legislatívne zmeny na podporu vidieka a potravinárov.
 
členovia Slovenského cukrovarníckeho spolku 
 
Konečne správne nastavená SPP po roku 2020 je veľmi dôležitá. Pri nej sa definitívne musíme poučiť z chýb. A z chýb sa musia poučiť nielen politici, ale aj my, poľnohospodári.
 
Začíname pociťovať prvé systémové opatrenia štátu. Máme čerstvú výzvu na zelenú naftu. Tá smeruje len na citlivé komodity a je na tri roky a v konečnom dôsledku prinesie 90 mil. eur. Prínos pre krajinu a spoločnosť vysvetľujeme aj verejnosti. Musí vedieť, že odškodnenie za sucho spred dvoch rokov, rozširovanie a modernizácia závlah či preplatenie časti ročného poistného sú ďalšími krokmi, ktoré prichádzajú práve ako reakcia na meniacu sa klímu a jej dopady na poľnohospodársku prvovýrobu. Sme na všetky tieto výzvy pripravení.
 
 
Aj vďaka systémovým opatreniam chceme konkrétnymi činnosťami na pôde, v maštali či potravinárskom podniku ukázať a dokázať, že slovenskí poľnohospodári a následne aj potravinári majú potenciál zvýšiť potravinovú sebestačnosť krajiny a prinášať stále nové a nové potravinárske výrobky spotrebiteľom.
 
S veľkou radosťou som prijal rozhodnutie vlády o komplexných pozemkových úpravách. Rozdrobenosť pôdy je u nás veľkým problémom nielen pre poľnohospodárov, ale aj pre mestá a obce, veľké infraštruktúrne projekty. Komplexné pozemkové úpravy posadia za stôl všetkých zainteresovaných v našich katastroch. Malých poľnohospodárov, veľkých poľnohospodárov, vlastníkov pôdy, obce. Považujem to za veľmi dôležité, aby sme predišli toľko medializovaným prípadom, keď častokrát emócie víťazia nad zdravým rozumom a faktami.
 
novinky roka 2019, výrobky členov SPPK
 
My, poľnohospodári, si musíme uvedomiť, že komplexné pozemkové úpravy nie sú len o sceľovaní pozemkov, ale hlavne o tom, ako bude naša krajina vyzerať, ako budeme zadržiavať vodu.
 
Dovoľte mi poďakovať vláde SR, rezortnému ministerstvo, ale hlavne vedeniu Agrokomplexu a všetkým zainteresovaným za prípravu výstavy, akou je Agrokomplex. Je to značka, ktorú pozná asi každý na Slovensku. Chcem oceniť, že aj v zložitých časoch vám stále záleží na tom, aby ste tu pritiahli čo najviac spotrebiteľov a aby ste ukázali, že agropotravinárstvo si zaslúži uznanie. Že máme skvelých ľudí na vidieku.
 
Vážení spotrebitelia!
 
návštevy v stánku SPPK 
 
Už o niekoľko minút vám v stánku Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory predstavíme nové potravinárske výrobky. V našej expozícii budeme totiž slávnostne krstiť nové produkty našich členov, potravinárov. Novými výrobkami reagujeme na meniace sa trendy v zdravej výžive, zdraviu prospešnými zložkami stravy podporujeme aktívny životný štýl spotrebiteľov. Ponuka potravín vyrobených na Slovensku sa tak už o niekoľko minút rozrastie o ďalšiu päťdesiatku nových výrobkov.
 
Srdečne vás preto pozývam do nášho stánku v pavilóne M1 a zároveň vám všetkým prajem úspešnú výstavu.
 
Krst potravinárskych noviniek 2019 v stánku SPPK 
 
 
Slovenská poľnohospodráska a potravinárska komora pripravila počas úvodného dňa krst potravinárskych noviniek roka 2019. Išlo o päťdesiatku nových výrobkov, ktorými potravinári reagujú na zdravý životný štýl, meniace sa trendy v stravovaní a nový dopyt spotrebiteľa.
 
Päťdesiatku nových potravín sme pokrstili za prítomnosti oficiálnej delegácie, čestných hostí úvodného dňa výstavy Agrokomplex. Predseda vlády SR Peter Pellegrini a podpredsedníčka vlády SR Gabriela Matečná krstili zrnom a prestrihli slávnostnú pásku. 
 
 
Na spotrebiteľov čakajú v tomto roku viaceré chutné a zdravé produkty, ktoré vyrobili slovenskí potravinári, členovia SPPK. Niektoré z nich už uviedli na trh, ale časť z pokrstených produktov sa dostane do obchodov práve v období konania tejto medzinárodnej agropotravinárskej výstavy.
 
V stánku SPPK bola pokrstená sadu pekárenských výrobkov (rôzne druhy chleba obohatené napríklad aj o proteíny či zdraviu prospešné ľanové a slnečnicové semienka, kváskový chlieb, buchty plnené lekvárom, bezlepkový sortiment, koláče, pagáče, škvarkovníky), semolinové cestoviny, výrobky tukového priemyslu, syry, mliečne delaktózované výrobky. Tohtoročnými novinkami sú aj nové druhy ovocných vín, lekvárov, 100% ovocných štiav, čokoládové pralinky, sušené ovocie, ale aj nové produkty od slovenských pivovarníkov.
 
 
Medzi tohtoročnými novinkami, ktoré budú pokrstené počas Agrokomplexu, sú aj výrobky pre skupinu spotrebiteľov, ktorí si pre intoleranciu mliečneho cukru – laktózy, musia odoprieť klasické mlieko a mliečne výrobky.
 
Viaceré predstavené výrobky majú punc regionálneho produktu, neobsahujú prídavné látky (napríklad 100% ovocné šťavy) a pochádzajú aj z ekologického poľnohospodárstva.
 
 

Pozrite si príhovor predsedu SPPK aj vo videu

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce