TÉMA TÝŽDŇA: MÔJ NÁZOR: Na zelenú naftu

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora už pred pár dňami apelovala na poľnohospodárov, oprávnených žiadateľov o finančné prostriedky zo zelenej nafty pre rok 2019, aby nepremeškali príležitosť a do 9. augusta sa zaregistrovali do systému. V tejto súvislosti sme o názor k registrácii na zelenú naftu oslovili predsedu Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Leviciach Milana Halmeša.
 
 
„Situácia okolo registrácie k zelenej nafte je zvláštna. Na systémové opatrenie sme na jednej strane čakali dlho a teraz, keď ho máme, tak sa do systému zatiaľ prihlásilo málo žiadateľov.
 
Možno je tento nízky počet spôsobený vplyvom viacerých faktorov: máme žatvu, sú prázdniny, dovolenky, nový model registrácie. Aj z tohto dôvodu preto dúfam, že v posledný týždeň registrácie si svoje konto v DataCentre stihne vytvoriť ešte dosť poľnohospodárov. Optimistom treba byť.
 
Predpokladám, že k prihláseným žiadateľom patria najmä tí, ktorí majú citlivé komodity a zodpovedne riešia to, čo už dlhodobo žiadame. Zelená nafta totiž musí byť skutočne pre tých pestovateľov a chovateľov, ktorí tvoria v rámci poľnohospodárstva pridanú hodnotu a zamestnávajú ľudí. O to musíme aj v rámci celej Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory bojovať.
 
 
Ideálne by bolo riešiť zelenú naftu v prepojení na zamestnancov. Tam sa totiž naplno ukáže, kto zelenú naftu naozaj potrebuje. A to je možno aj zrkadlo tohto roka, keď sa do registrácie dodnes zapojilo len malé percento žiadateľov o podporu. Niektorí podnikatelia sa totiž neregistrujú, hoci majú na zelenú naftu nárok: firma im ekonomicky prosperuje, majú rentabilnú rastlinnú výrobu a zopár zamestnancov.
 
Aj preto hovorím o zodpovednom prístupe k tejto forme pomoci a jej významu.
 
Musím preto v tejto súvislosti zdôrazniť, že verím, že sa neulakomíme a v budúcnosti nepodporíme tržné plodiny, ale pri zelenej nafte sa aj v ďalších rokoch zameriame na citlivé komodity."
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce