TÉMA TÝŽDŇA: Zelená nafta: Nepremeškajme príležitosť!

Už len týždeň ostáva do ukončenia registrácie k projektu zelenej nafty, k projektu, ktorý je systémovým opatrením na výraznejšiu a dlhodobejšiu podporu slovenského poľnohospodárstva. S nevôľou som však prijal informáciu, že týždeň pred ukončením registrácie bolo prihlásených len malé množstvo žiadateľov.
 
 
Projekt zelená nafta nevznikal týždne, ale dlhé mesiace. Jeho finálnej podobe predchádzali desiatky oficiálnych a neoficiálnych rokovaní so zástupcami Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, diskusií s predstaviteľmi poľnohospodárskych samospráv a aj so samotnými členmi SPPK a vedením regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr.
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora nemôže byť v žiadnom prípade spokojná s počtom zaregistrovaných žiadateľov. Očakávali sme, že poľnohospodári, ktorí roky doplácajú na nesystémové, nesprávne alebo v praxi ťažko realizované opatrenia predchádzajúcich vlád, na zle vyrokované podmienky vstup SR do Európskej únie a na negatíva spojené s liberalizáciou trhu a dovozmi obrovského množstva potravín aj nevyhovujúcej kvality, sa v oveľa väčšej miere zapoja do zelenej nafty.
 
Roky sa s nami, poľnohospodármi, výrobcami potravín, nesie nálepka sústavne plačúcich a sťažujúcich sa podnikateľov. Dnes, keď máme na stole konečne reálnu šancu zmeniť kurz smerovania agropotravinárstva, nemajú zatiaľ pestovatelia a chovatelia výraznejší záujem získať pre tento rok finančnú podporu cez zelenú naftu.
 
Vážení poľnohospodári!
 
 
Registrácia k zelenej nafte na portáli DataCentra trvá do 9. augusta 2019 a nie je vôbec technicky náročná. Ide pritom historicky o prvú štátnu pomoc SR, ktorá bude administrovaná výlučne elektronicky. Prihlasovanie sa zjednodušilo a rovnako aj podávanie doteraz povinných príloh.
 
Registráciu v Datacentre (v pravom hornom rohu) vykonáte na https://www.itms2014.sk/  
Bližšie informácie k opatreniu Zelená nafta nájdete na http://bit.ly/zelena-nafta 
 
 
Následne po registrácii bude vyhlásená už samotná výzva. Bez registrácie a vytvorenia konta sa však nemôže o finančné projekty z výzvy na zelenú naftu uchádzať žiadny oprávnený žiadateľ.
 
Zelena nafta je projekt, ktorý je výlučne práve pre tie  citlivé oblasti poľnohospodárstva, o ktorých roky hovoríme a v ktorých sme v minulosti dosahovali podstatne vyššiu sebestačnosť než dnes. Jedine pestovanie plodín v špeciálnej a špecializovanej rastlinnej výrobe a chov zvierat  prinesie väčší rozvoj vidieka a zamestnanosť. Podporu zo štátneho rozpočtu dostanú podnikatelia počas najbližších troch rokov. Ročne 30 miliónov eur.
 
Uvedomujem si, že zelená nafta nie je všeliek na všetko. Nemôžeme si myslieť, že po tom, čo sa tu za 30 rokov udialo, zmena príde okamžite. Ale dôležité je niekde začať. Začať si konečne uvedomovať, že  do budúcna musia byť podporovaní hlavne tí, ktorí zamestnávajú, pestujú, chovajú zvieratá a starajú sa o krajinu. Tejto myšlienke treba stále veriť a urobiť maximum pre to, aby sa to tak udialo.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce