Pracovná skupina pre prezídium COPA, 13. – 14. júna 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Spoločné prezídium COPA a COGECA
 
Výmena názorov s Paolom de Castrom o novom legislatívnom období Európskeho parlamentu s ohľadom na európskych poľnohospodárov a poľnohospodárske družstvá
 
De Castro zhodnotil výsledky volieb v kontexte pokračovania reformy SPP po roku 2020, vo výbore AGRI bude 48 poslancov  (predtým 46), personálne obsadenie výborov bude známe začiatkom júla. V nasledujúcom období bude poľnohospodárstvo čeliť neistotám ako brexit alebo výška rozpočtu budúcej SPP. Europoslanec zdôraznil najmä nutnosť apelovať na členské štáty, aby zvýšili svoje príspevky do úniového rozpočtu na 1,3% HND.
 
 
Výmena názorov s komisárom Hoganom o súčasnom procese rokovania o budúcej SPP a ďalších možných dôležitých bodoch pre európske poľnohospodárske odvetvie
 
Podľa komisára Hogana musí byť SPP podporená silným rozpočtom, preto dúfa, že Viacročný finančný rámec EÚ bude prijatý v októbri tohto roka. Veľkými témami budú brexit aj obchodné dohody.
 
V diskusii uviedol, že Komisia zatiaľ nepracuje s plánmi na preklenovacie obdobie SPP a na otázku CZ o nevyužitých finančných prostriedkov na ekoschémy odpovedal, že tie zostávajú v národnej obálke každého štátu.
 
Otázkami naďalej zostávajú dopad brexitu na sektor hovädzieho mäsa (FR), nedostatočné kroky Komisie ohľadom AMO  a kritika fondu pre mimoriadne udalosti (obe BE).
 
Prezídium COPA:
 
Predsedá prezident Copa Joachim Rukwied.
Confagricolture (IT) bol súčasný mandát predĺžený o jeden rok.
Prehľad aktivít prezidenta a generálneho sekretára Copa je k dispozícii na webe Agri Info.
 
Výmena názorov s Josephom Lechnerom, predsedom Geopa-Copa, o činnostiach a vzťahoch so sociálnymi partnermi a zástupcami EÚ
 
Lechner informoval o činnosti tejto skupiny, napr. jej účasti na rôznych seminároch a  európskych projektoch (napr. projekt Náklady práce v poľnohospodárstve). V súčasnosti čelia finančným problémom (vystúpenie DE a NL zo skupiny) a neistej budúcnosti (brexit).
 
Výmena názorov s Maríou Angeles Benítezovou Salasovou (DG AGRI) o činnostiach DG AGRI v oblasti výskumu a inovácií
 
Zástupkyňa Komisie prezentovala stratégiu EÚ pre výskum a inovácie v poľnohospodárstve, ktoré sú dôležité na zachovanie udržateľnej potravinovej bezpečnosti, rastu a prosperity vidieckych oblastí a zvýšenie odolnosti poľnohospodárstva voči klimatickým zmenám. Komisia v rámci programu Horizont Európa navrhuje vyčleniť zvláštny rozpočet vo výške 10 mld. eur, ktorý sa bude realizovať prostredníctvom 3 pilierov: Otvorená veda, Globálne výzvy a konkurencieschopnosť priemyslu a Otvorené inovácie.
 
Podpora inovácií v poľnohospodárstve sa týka aj príprav národných strategických plánov – každý štát bude musieť v pláne popísať, ako sa chystá stimulovať výmenu znalostí a rozvoj digitálnych technológií.
 
V diskusii väčšina organizácií upozornila na komplikovaný prístup poľnohospodárov a administratívnu záťaž týchto projektov.
 
Aktuálne informácie týkajúce sa legislatívneho procesu SPP
 
Keďže kvôli novozvoleným europoslancom dôjde k zmene spravodajcov správ k strategickým plánom SPP (E. H. García nebola zvolená) a k spoločnej organizácii trhu (E. Andrieu sa uchádza o členstvo vo výbore ENVI), proces schvaľovania správ k SPP po roku 2020 vo výbore AGRI zostáva nejasný, politické rokovanie bude pokračovať v Parlamente 2. – 3. septembra 2019.
 
Rokovanie o Viacročnom finančnom rámci bude pokračovať počas fínskeho predsedníctva, pozícia Copa a Cogeca je odmietnutie škrtov v rozpočte SPP.
 
Informácie o prebiehajúcich obchodných rokovaniach
 
Mercosur: Sekretariát zaslal Komisii list, v ktorom varuje pred rizikom dvojakej kvality výrobkov na európskom trhu (napr. v Brazílii nie sú dodržiavané štandardy na úrovni EÚ).
 
Informácie a diskusia o súčasnej situácii na trhu
 
Ovocie a zelenina: Komisia bude rokovať o mimoriadnych opatreniach v súvislosti s minuloročnou krízovou situáciou v sektore.
 
Cukor: Komisia ustanovila skupinu na vysokej úrovni, ktorá sa bude zaoberať vývojom trhu s cukrom v EÚ  po ukončení systému kvót, (1. zasadnutie 29. 1. 2019).
 
Obilniny a olejniny: Minuloročná produkcia obilnín v EÚ bola podpriemerná (dôsledok sucha a zákazu prostriedkov na ochranu rastlín), ceny olejnín sú nižšie ako minulý rok.
 
Bravčové mäso: Celosvetový trh ovplyvňuje africký mor ošípaných v Číne.
Hovädzie mäso: Ceny sú pod tlakom, problémom je brexit.
 
 
Informácie a výmena názorov ohľadom:
  • výsledku eurovolieb
Zloženie jednotlivých výborov by malo byť známe 24. júna 2019, prvé plenárne zasadnutie prebehne 2. – 4. júla 2019.
  • lobbovania za Koordinačný nástroj pre menšinové použitie pesticídov
Sekretariát pokračuje v lobbovaní za ďalšie fungovanie (financovanie) tohto nástroja.
  • prípravkov na ochranu rastlín
Tento bod prezentoval zástupca spoločnosti Bayer (výrobca prostriedku Roundup obsahujúci glyfozát). Spoločnosť spolupracuje so zúčastnenými stranami, plánuje prijať záväzky ako odpoveď na narastajúcu nedôveru verejnosti. Snahou organizácie je maximálna otvorenosť a transparentnosť vrátane nadchádzajúceho procesu obnovenia licencie pre glyfozát. Varujú pred cestou prostých zákazov, budúcnosť vidia skôr v inovatívnom prístupe a  vhodnej kombinácii použitia chemických a biologických látok.
  • činností v oblasti klimatických zmien
O bode rokuje pracovná skupina pre životné prostredie 17. júna 2019.
  • plánovania rozpočtu Copa a Cogeca
Pekka Pesonen informoval o začatí debát o rozpočte Copa a Cogeca pre rok 2020 o 3 mesiace skôr než v minulosti.  Z dôvodu brexitu (a teda vystúpenia britskej NFU) bude treba navýšiť členské príspevky ostatných organizácií (náklady na anglický jazyk). Bližšie informácie počas POCC/CCC 4. júla 2019.
  • konferencie Severná Amerika – EÚ
Uskutoční sa v septembri v Kodani, témou budú technológie, medzinárodný obchod a vývoj poľnohospodárskych techník.
 

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce