Reagujeme

Pôdohospodárska platobná agentúra začala 10. júla s registráciou oprávnených žiadateľov na tzv. Zelenú naftu 2019+. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora tento krok víta. 
 
 
Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory: „Zelená nafta je jedným z opatrení, ktoré naštartuje stabilizáciu sektora.“
 
Po dlhých rokoch čakania tak konečne poľnohospodári dostávajú koncepčné opatrenie, ktoré bežne funguje v krajinách Európskej únie. Pre poľnohospodárov je dobrou správou aj to, že nepôjde o administratívne náročnú podporu, pretože bude 100% realizovaná elektronicky.
 
„Chcem vyzvať poľnohospodárov, aby sa oddnes do 10.augusta skutočne registrovali a na portáli štátneho Datacentra si vytvorili konto. Urobia tak prvý krok k tomu, aby mohli v auguste, po vyhlásení výzvy, požiadať o peniaze z projektu Zelená nafta“, uviedol predseda Emil Macho v reakcii na spustenie registrácie.
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora dlhodobo tvrdí, že práve zelená nafta je jedným z opatrení, ktoré naštartuje stabilizáciu sektora. Dôležité je, že podpory sa nevyplatia plošne, ale finančná pomoc pôjde len do citlivých oblastí – do špeciálnej rastlinnej a živočíšnej výroby. Sú to odvetvia náročné na ľudskú prácu a tak prinášajú zamestnanosť na vidiek.
 
Po vyhlásení výzvy sa o podporu budú uchádzať napríklad chovatelia ošípaných, hovädzieho dobytka, hydiny, oviec, kôz, koní či pestovatelia cukrovej repy, zemiakov, zeleniny, strukovín, olejnín, ovocia alebo aj chmeľu či viniča a ďalších podporovaných komodít.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce