Svetové ceny mlieka a mliečnych výrobkov sa priblížili k päťročnému maximu

»Index cien potravín FAO pokračuje v raste už piaty mesiac po sebe. Aktuálne zaznamenal v priemere 172,4 bodu. Zatiaľ čo ceny cukru a olejov poklesli, ostatné subindexy zaznamenali v máji nárast. Najviac rástli ceny mliečnych výrobkov a obilnín.
 
 
»Index cien obilnín FAO dosiahol v máji v priemere 162,3 bodu. V porovnaní s aprílom ide o nárast o 1,4 % (2,2 bodu). Stále je však index o 6 % pod hodnotou z mája 2018. Malý medzimesačný nárast bol ovplyvnený náhlym posilnením cien kukurice v reakcii na klesajúce výrobné náklady v USA. Ceny pšenice boli vo všeobecnosti nižšie vzhľadom na dobrú dostupnosť. Index cien ryže ostal tretí mesiac po sebe stabilný.
 
»Index cien rastlinných olejov FAO dosiahol v máji v priemere 127,4 bodu. Zaznamenali sme tak medzimesačný pokles o 1,3 bodu (1,1%). Tento pokles odrážajú najmä nižšie hodnoty palmového oleja, zatiaľ čo ceny sójových, slnečnicových a repkových olejov mierne rástli. Ďalší pokles medzinárodných cenových ponúk palmového oleja je spojený s pokračujúcim tlakom veľkých zásob z vedúcich vyvážajúcich krajín. Ceny sójového a slnečnicového oleja získali podporu z pevného globálneho dopytu po dovoze.
 
»Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v máji v priemere 226,1 bodu, čo predstavuje oproti aprílu nárast o 11,2 bodu (5,2 percenta). Index sa tak priblížil k päťročnému maximu. Zvýšenie cien mlieka a mliečnych výrobkov odzrkadľovalo silný globálny dopyt po dovoze i obavy z výroby mlieka v Európe. Sucho tiež posilnilo  sezónny pokles produkcie mlieka.
 
»Index cien mäsa FAO zaznamenal v máji priemerne 170,2 bodu, čo predstavuje nepatrný nárast od apríla a pokračujúci mierny rast už od začiatku tohto roka. V máji rástli ceny bravčového mäsa v dôsledku silného dopytu po dovoze najmä z východnej Ázie, ktorý bol spôsobený predovšetkým poklesom produkcie súvisiacim s šírením afrického moru ošípaných v regióne. Stúpali aj ceny ovčieho mäsa, ceny hydinového mäsa zostali stabilné. Oproti tomu, ceny hovädzieho mäsa sa zmiernili v dôsledku zvýšených vývozov.
 
»Index cien cukru FAO dosiahol v máji 2019 v priemere 176 bodov, čo predstavuje pokles o 5,8 bodu (3,2%). Najnovší mesačný pokles medzinárodných cien cukru bol do značnej miery ovplyvnený vyhliadkami na zvýšenie produkcie cukru v Indii, najväčšom svetovom producentovi cukru. Nižšie medzinárodné ceny energií tiež negatívne ovplyvnili medzinárodné ceny cukru tým, že povzbudili výrobcov, aby namiesto etanolu spracovávali cukrovú trstinu.
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
 
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce