Hydinári bilancovali a plánovali

Slovenskí chovatelia a spracovatelia  si v plnej miere uvedomujú svoju zodpovednosť za pokrývanie potrieb domáceho trhu čerstvou a kvalitnou hydinou a konzumnými slepačími vajciami.
 
 
Ako odznelo va Valnom zhromaždení Únie hydinárov Slovenska, dostávajú sa pri tom do priamej konfrontácie s dovozmi lacnej a v nejednom prípade aférami poznačenej hydiny či vajec do nadnárodných supermarketov a stravovacích zariadení. A tak hoci domáci hydinári svojimi kapacitami sú schopní zapezpečiť 66 percentnú sebestačnosť, v predajnej sieti je podiel domácej hydiny iba niečo nad 50 percent a to je rámci EÚ i v porovnaní s okolitými krajinami žalostne málo.
 
A aj to málo sa až trojštvrtinovou väčšinou predáva v rôznych letákových akciách, ktorými supermarkety zrážajú producentov na kolená, keďže takéto ceny ani len nepokrývajú ich výrobné náklady. Ceny za kura chladené poklesli v rámci akcií až na úroveň 1,27 – 1,44 EUR/kg, pričom výrobné náklady sa pohybujú nad úrovňou 1,50 eur/kg.  
 
Pri porovnaní rokov 2013 a 2018 zistíme, že pokles priemernej realizačnej ceny pri chladenom kurčati bol až o 41,2 %, z 2,09 eur/kg na 1,48 eur/kg. A to aj napriek tomu, že vstupné náklady hydinárom neustále narastajú: drahšie sú kŕmne zmesí, cena práce zamestnancov s rôznymi príplatkami za prácu cez sviatky a v noci, viac platia za elektrickú energiu a plyn. 
 
 
Podobne je to aj s vajciami, pri ktorých sa sebestačnosť pohybuje na úrovni 90 percent. Viac ako 20 percent však musia veľkoproducenti vyvážať, keďže domáci trh je obsadený vajciami, ktoré precestovali stovky kilometrov a častokrát majú tesne pred dátumom spotreby. Účastníci valného zhromaždenia ÚHS poukázali na to, že hoci cenou nedokážu dovozom zo zahraničia konkurovať, pretože tam existujú systémy najrôznejších národných finančných injekcií do hydinárstva, musia zahraničnú konkurenciu pretlačiť kvalitou svojej produkcie a očakávať, že aj u nás sa nájdu zdroje na podporu odvetvia.
 
Samotní hydinári si kladú za úlohu naďalej ponúkať spotrebiteľom kvalitné, čerstvé  a zdravotne bezchybné potraviny, obohacovať ponuku vo väčšej miere popri klasických brojleroch rozšírovaním welfare chovov s dlhšou dobou výkrmu kurčiat a v prípade konzumných vajec popri klietkách viac preferovať podstielkový, prípadne voliérový chov nosníc. Spoliehajú sa takisto na pomaly sa prebúdzajúci spotrebiteľský patriotizmus, taký bežný v iných  krajinách.
 
Hydinári si na valnom zhromaždení zvolili orgány ÚHS na najbližšie tri roky. Vo funkcii predsedu pokračuje Ing. Timotej Husár, Csc.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Slovenská databáza výživového zloženia Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Renomia SZ CHKT - Slovenský zväz pre chladiacu a klimatizačnú techniku Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) KPPS s.r.o. PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Internetový sprievodca trhom práce