Pracovná skupina pre medzinárodné aspekty poľnohospodárstva, 8. apríl 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Informácie o skupine CDG
 
Na miesto predsedu skupiny CDG kandiduje zástupca FoodDrinkEurope, za podpredsedu za Copa a Cogeca Niclaus Morawitz (doterajší predseda skupiny) a zástupca CELCAA.
 
Zo strany mimovládnych organizácií sa očakávajú veľké tlaky na zmenu fungovania týchto skupín, o téme sa bude rokovať aj počas budúceho prezídia. DE reprezentant aj ostatní účastníci vyjadrili kritiku k dotazníku Komisie, ktorý bol iba v anglickom jazyku a tým pádom to vyzerá, akoby Komisii nešlo o skutočnú spätnú väzbu od všetkých poľnohospodárov.
 
Výmena názorov na príspevok Copa a Cogeca ku klimatickej zmene
 
Pozičný dokument má nadviazať na všeobecný dokument, ktorý Copa a Cogeca prijali počas prezídií vo februári. Za pracovnú skupinu pre medzinárodné aspekty poľnohospodárstva by sa malo rokovať o vplyve obchodu a obchodnej politiky na klímu a životné prostredie.
 
Diskusia: Dokument DBV (DE) o znižovaní emisií sa týka iba sektoru mlieka, FI zaujíma obchodná stratégia týkajúca sa lesov, FR upozorňuje na nutnosť spĺňania štandardov EÚ aj pri dovoze z tretích krajín.
 
Príprava programu skupiny CDG (používanie eura v medzinárodnom obchode, aktuálny stav dohôd o voľnom obchode)
 
Copa a Cogeca  podporujú rolu eura v medzinárodnom obchode, keďže v súčasnosti veľa vývozcov musí používať súkromné nástroje na riadenie rizík. Tieto riziká by sa používaním eura znížili, otázne je však, či má EÚ stratégiu na  nahradenie dolára eurom a či je stratégia reálna vzhľadom na to, že podiel EÚ na svetovom trhu sa zmenšuje.
 
Rokovania so skupinou Mercosur budú pokračovať 11. – 13. mája 2019, najväčšie obavy vzbudzuje požiadavka na navýšenie kvót na hovädzie mäso. Ukrajina sa snaží o navýšenie vývozu do EÚ, pritom ale neplní štandardy EÚ pre dobré podmienky zvierat. LT zástupkyňa dokonca informovala o praxi, keď sa mäso z Afganistanu, Pakistanu a Kazachstanu na Ukrajine preoznačuje a expeduje do EÚ. Na budúce rokovanie skupiny bude pripravená zvláštna správa o tarifách a jednotlivých sektoroch s Marokom.
 
Návrh Komisie týkajúci sa riadenia colných kvót zameraných na odvetvie hydiny
 
Komisia navrhuje zjednodušenie procedúr a celkové zníženie kvót na jednu tretinu  (vrátane hydiny). Podľa reakcií europoslancov je ich postoj podobný ako postoj Copa a Cogeca.
    
Príprava na prezídium
 
Debata s Justinom Brownom (veľvyslancom Austrálie) sa má týkať sektorov cukru, ovocia a zeleniny (paradajok, jabĺk, citrusov, vína). V priebehu mája a júna sa očakávajú konkrétne obchodné ponuky ako výsledok misie komisára Hogana v Austrálii vo februári.
 
Rôzne
 
DK reprezentant informoval o prakticky hotovej príprave konferencie Severná Amerika – EÚ, ktorá sa bude konať 18. – 20. septembra 2019 v Kodani.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce