Dvere do Číny sú otvorené (video)

Slovenskí mliekari začnú po viac ako 5 rokov trvajúcich aktivitách v spolupráci štátu a veterinárov vyvážať mlieko a mliečne výrobky do Číny. K zavŕšeniu tohto dlhodobého procesu došlo počas samitu 16 krajín CEEC, ktorý sa konal 11. - 12. apríla v Dubrovníku.
 
Slovensko sa tak pripojí k tým krajinám Európskej únie, ktoré vyvážajú na čínsky trh mlieko a mliečne výrobky. V roku 2012 bol podiel vývozu do Číny v tomto segmente na úrovni 400 miliónov eur. Podľa posledných zverejnených štatistík za rok 2017 exportovali krajiny EÚ do Číny mlieko a mliečne výrobky už v objeme 1,3mld. eur. Na tomto objeme majú až zo 66% podiel traja najväčší európski vývozcovia - Francúzsko, Nemecko a Holandsko. Vývoz do Číny pritom naberá na sile.
 
„Máme potenciál na to, aby sa v tomto priestore presadili aj Slováci. Konkrétne 11 našich mliekarní je pripravených ponúkať slovenské mlieko a mliečne výrobky na tomto ázijskom trhu,“ uviedol prezident Slovenského mliekarenského zväzu Stanislav Voskár /zväz je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory/.
 
Pozrite si krátky rozhovor s prezidentom SMZ Stanislavom Voskárom, ktorý sme natočili ešte 3. apríla 2019.
 
Slovenskí mliekari dostali už aj pozvánku na veľkú medzinárodnú výstavu v Šanghaji, ktorá sa uskutoční v novembri. Počas nej chcú získať konkrétnych obchodných partnerov na vývoz mliečnych potravín.
 
„Vítame prísľub Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, že sa bude chcieť maximálne možnou výškou finančne podieľať na účasti slovenských mliekarní na výstave v Šanghaji. Záujem o účasť na tomto veľtrhu má 7 firiem,“ dodal S. Voskár. 
 
Rozbehnutím vývozu slovenského mlieka a mliečnych výrobkov do Číny sa otvára možnosť, ako znížiť extrémne vysoké pasívne saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami.
 
Súbežne s vývozom do Číny chce Slovenský mliekarenský zväz pokračovať v ďalšom období v aktivitách, ktoré súvisia so zvyšovaním spotreby mlieka a mliečnych výrobkov a zároveň aj so zvyšovaním podielu slovenského mlieka a mliečnych výrobkov na tejto spotrebe.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce