Pracovná skupina pre hovädzie a teľacie mäso, 25.-26. marec 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Predsedá Jean-Pierre Fleury (FR)
Klimatické zmeny a sektor hovädzieho mäsa, prezentácia Jeana Baptistu Dollého (Inštitút pre chov hovädzieho mäsa, FR)
 
Klimatické zmeny negatívne doliehajú na poľnohospodárstvo, ktoré tiež prispieva k celkovým emisiám skleníkových plynov v EÚ. V rámci jednotlivých sektorov produkuje hovädzí sektor 28% z nich.
 
Dollé prezentoval zníženie skleníkových emisií v chove dobytka vo FR od roku 1990 do 2010 o 11%. Znížil sa počet chovaných dojníc, a súčasne zvýšila ich dojivosť, znížila sa spotreba hnojiva a energie. Ďalej existuje snaha navýšiť ukladanie (sekvestráciu) uhlíka (C) do pôdy ako kompenzáciu emisií skleníkových plynov zo živočíšnej výroby. Potenciál ukladania je v rozmedzí 0,1 – 1,4 t C/ha/rok.
 
Iniciatívy vo FR, ktoré sa snažia o zníženie uhlíkovej stopy mlieka a hovädzieho mäsa o 15 až 20%: Life Carbon Dairy Project, Life Beef Carbon (+ IE, IT, ES), CAP’2ER.
 
Všeobecná pozícia Copa a Cogeca k problematike klimatických zmien bola prijatá počas prezídií, jednotlivé pracovné skupiny budú naďalej diskutovať o špecifických príspevkoch. Sekretariát pripravil dotazník, ktorý rozošle členom skupiny najneskôr budúci týždeň.
 
Prezentácia stratégie Copa a Cogeca týkajúcej sa chovu hospodárskych zvierat
 
Sekretariát pripravuje novú komunikačnú stratégiu ako odpoveď na aktuálne mediálne kampane najrôznejších aktivistických organizácií. Má vychádzať z osvedčeného modelu, ktorý  používajú aj nevládne organizácie: zaujatie čitateľa, vyvolanie emócií a povzbudenie k hľadaniu ďalších informácií na webe a motivácia k určitej akcii. Plánuje sa vytvoriť online platforma s informáciami o najdôležitejších témach, samostatnou časťou platformy bude  vyvracanie fám a tzv. fake news. Obsah atraktívneho webu by mal byť pripravený do letných prázdnin, kampaň by sa mala začať asi v júli. V súvislosti s májovými eurovoľbami pripravuje sekretariát nové logo so sloganom #Wefarm4EU (poľnohospodárime pre EÚ). Kampaň bude mať 4 základné piliere: #Wefarm4Future (poľnohospodárime pre budúcnosť), #Wefarm4Planet (poľnohospodárime pre planétu), #Wefarm4Growth (poľnohospodárime pre rast) a #Wefarm4Community (poľnohospodárime pre spoločnosť). Všetky letáky, články a propagačné videá bude možné preložiť do ostatných jazykov a využívať pri komunikácii s novinármi alebo politikmi.
 
Príprava rokovania skupiny CDG pre hovädzie a teľacie mäso dňa 26. marca 2019
 
Predsedajúci informoval o aktuálnej iniciatíve Komisie vyhodnotiť efektivitu skupín pre občiansky dialóg (CDG). Zástupcovia auditných spoločností, ktorí majú na starosti vypracovanie štúdie, sa osobne zúčastňujú skupín CDG a pravdepodobne budú prítomní i počas rokovania 26. marca 2019.
 
Legislatívne návrhy SPP po roku 2020:
Sekretariát informoval o aktuálnom vývoji kompromisných návrhov k správam o SPP vo výbore EP pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka. Najviac kompromisných návrhov je k správe o strategických plánoch europoslankyne E. Herranz Garcíovej (EPP, ES), niekoľko europoslancov (GUE/NGL, Zelení) predložilo vlastné alternatívne kompromisné návrhy, ktoré sú veľmi negatívne a úplne v rozpore s pozíciou Copa a Cogeca. (napr. povinné 100% zastropovanie priamych platieb nad 60 000 EUR s možnosťou odpočtu max. 50% priemerných nákladov na zamestnancov, kdežto v návrhu europoslankyne sa požaduje povinné zastropovanie 100% nad 100 000 EUR a odpočet max. 50% reálnych nákladov na zamestnancov a do zastropovania by nemali spadať platby na ekoschémy a podporu mladých poľnohospodárov.)
 
Pracovná skupina pre priame platby bude 28. marca 2019 prerokovávať odporúčania Copa a Cogeca pre hlasovanie v jednotlivých článkoch správ, tie budú potom zaslané europoslancom vo výbore.
 
Súčasný stav rokovania o dohode o voľnom obchode EÚ so skupinou Mercosur:
Sekretariát informoval o poslednom rokovaní vyjednávačov 11. – 15. marca 2019 v Buenos Aires, avšak bez zásadnejšieho pokroku.
 
Brexit:
Dohodol sa termín odkladu na 22. mája 2019 pod podmienkou, že britský parlament prijme vyrokovaný text dohody o vystúpení UK z EÚ. Ak ju však znova odmietne, brexit bude odložený do 12. apríla 2019. UK sa dovtedy musí rozhodnúť, či pristúpi k odchodu bez dohody alebo požiada o ďalší odklad brexitu.
 
Problematika dodávateľského reťazca: Nekalé obchodné praktiky, transparentnosť trhu
 
Text schválenej smernice o nekalých obchodných praktikách ešte musí schváliť Rada EÚ a potom implementovať do svojich národných právnych predpisov. Procesom implementácie sa bude zaoberať aj pracovná skupina pre potravinový reťazec.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce