Novela zákona o potravinách od 1. marca 2015

Bratislava (TASR) - Novela zákona o potravinách by mala byť účinná od 1. marca 2015. "Dátum nadobudnutia účinnosti zákona sa navrhuje vzhľadom na potrebu v čo najkratšom možnom termíne implementovať ustanovenia nariadenia EÚ," vyplýva z návrhu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý by mala prerokovať v najbližšom období vláda SR.

Predložený návrh novely sa na rokovanie vlády predkladá s rozpormi s COOP Jednota Slovensko, Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou a Zväzom obchodu a cestovného ruchu SR v otázkach výšky pokút za porušenie zákona, ktorú uplatnili nad rámec predloženého návrhu zákona, ako aj s rozporom so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou ohľadom výkonu kontrol uskutočňovaných počas výrobného procesu.

MPRV vypracovalo návrh novely zákona o potravinách na základe skutočnosti, že od 13. decembra 2014 nadobúda účinnosť euronariadenie z 25. októbra 2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom, a preto musia byť v národných legislatívach zrušené všetky predpisy, ktoré riešia túto oblasť, respektíve sú duplicitné.

"Cieľom predloženého návrhu novely zákona o potravinách je upraviť zákon tak, aby nebol duplicitný, respektíve v rozpore s právnymi predpismi EÚ, a riešil poverenia vyplývajúce z nariadenia EÚ," zdôraznilo ministerstvo.

V novele zákona sa taktiež navrhuje nahradiť pojem "internetový predaj" pojmom "predaj na diaľku", ktorý podľa MPRV plnšie pokrýva túto oblasť predaja potravín. "Ide najmä o predajcov, ktorí na základe informácii na internete ponúkajú tovar cez telefón a pošlú ho po kuriérovi, poštou a podobne. Nepredávajú teda cez internet, tam sú potraviny len vystavené, ale objednať si ich treba telefonicky alebo písomne," dodal rezort pôdohospodárstva.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce