S Konzorciom

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (ďalej SPPK) je aktívna v obhajobe záujmov slovenských poľnohospodárov na pôde Bruselu. Vzhľadom na podobnú štruktúru poľnohospodárstva a rovnaké výzvy, ktorým v súvislosti s prípravou novej spoločnej poľnohospodárskej politiky (ďalej SPP) po roku 2020 čelíme, spojila svoje sily v Konzorciu s českými samosprávnymi organizáciami (Agrární komora České republiky, Zemědělský svaz České republiky).
 
 
Bilancia
 
Na stretnutí 18. marca 2019 v Prahe sa zhodnotila doterajšia spolupráca a naplánovali sa nové aktivity na nasledujúce obdobie. V druhom polroku 2018 sme zamerali svoju pozornosť najmä na poslancov Európskeho parlamentu, kde sa v jednotlivých výboroch prerokovávali legislatívne návrhy na novú SPP. Situáciu nám komplikovala skutočnosť, že ani Slovensko a ani Česká republika nemajú vo Výbore pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Európskeho parlamentu svojich zástupcov. Napriek tomu sa nám podarilo prostredníctvom rumunského europoslanca Daniela Budu predložiť množstvo pozmeňujúcich návrhov odmietajúcich napríklad povinné zastropovanie priamych platieb a degresivitu platieb, žiadajúcich rovnaké podmienky v národných a regionálnych podporách, či zvýšenie podpory na citlivé komodity v rastlinnej a živočíšnej výrobe. V súčasnosti sa uskutočňujú vo Výbore pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Európskeho parlamentu rokovania o kompromisnom znení stanoviska, o ktorom sa má v prípade návrhu nariadenia o strategických plánoch SPP hlasovať 2. apríla 2019. Hlasovanie v pléne Európskeho parlamentu sa už v tomto volebnom období neuskutoční, keďže v termíne 23.-26. mája 2019 budeme voliť svojich europoslancov (v prípade Slovenska 25. mája 2019).
 
Dôležité rokovania sa v súčasnosti uskutočňujú v Rade ministrov (zasadá raz mesačne), kde sa rumunské predsedníctvo snaží do 30. júna 2019, kedy mu končí mandát, dosiahnuť kompromisné stanovisko členských krajín. Rumunsko sa pokúša aj na základe aktivít Konzorcia presadiť aj mnohé z našich návrhov. Rokovania ministrov poľnohospodárstva budú od 1. júla 2019 pokračovať pod taktovkou Fínska.
 
V prípade, ak novozvolený Európsky parlament a Rada prijmú svoje kompromisné stanoviská, v novembri až decembri tohto roku by sa mohli začať rokovania tzv. trialógu aj za účasti Európskej komisie. O najzásadnejších otázkach nakoniec rozhodne Európska rada, ktorá je zložená z premiérov členských štátov.
 
Aktivity doma
 
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora nechce len pasívne vyčkávať, ako situácia dopadne, ale bude sa ju snažiť aktívne ovplyvňovať. Je preto potrebné ešte aktívnejšie komunikovať na pôde Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Úradu vlády SR, vzájomne sa informovať o vývoji situácie a koordinovať svoje stanoviská.
 
Rovnako je nevyhnutné komunikovať s novozvolenými europoslancami so žiadosťou o spoluprácu. Bolo by výborné, keby sa aspoň jeden z nich stal členom Výboru pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Európskeho parlamentu.
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora už k tomu vyzvala aj oficiálnym listom všetky relevantné politické strany.
 
Keďže SPP sa netvorí len v Bruseli, ale pomerné veľké kompetencie budú mať v novom programovacom období členské štáty, očakávame aktívne zapojenie SPPK do práce pracovných skupín pri príprave opatrení Strategického plánu SPP. Jeho schválenie Európskou komisiou je podmienkou na čerpanie zdrojov v rámci I. aj II. piliera SPP. Na úrovni vlády SR je potrebné komunikovať aj o výške spolufinancovania druhého piliera SPP. Tu podporujeme návrh Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na 40% spolufinancovanie európskych zdrojov zo štátneho rozpočtu (v súčasnom období to je 25%).
 
Určite sa nám nepodarí presadiť všetky naše návrhy, keďže aktívne sú aj štáty, ktoré majú celkom iné priority ako dve krajiny bývalého Československa. Nemôžeme však čakať so založenými rukami a spoliehať sa, že to za nás vybaví niekto iný.
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce