S ukrajinskou ministerkou

Stretnutie sa uskutočnilo pri príležitosti návštevy ukrajinskej ministerky poľnohospodárstva Olgy Trofimtsevy na Slovensku.
 
Ukrajinská ministerka spolu s veľvyslancom Ukrajiny v SR
 
Olga Trofimtseva predstavila Ukrajinu ako silnú poľnohospodársku krajinu. Zaujímala sa, akým spôsobom funguje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, ako spolupracuje s regionálnymi štruktúrami.
 
 
Predseda Dozornej rady SPPK Peter Benčúrik informoval ukrajinskú delegáciu o hlavných výrobných odvetviach, ktoré SPPK zastrešuje. Diskusia sa dotkla aj možnej spolupráce medzi oboma krajinami v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva a vzájomného obchodu.
 
„Spolupráca medzi slovenskou a ukrajinskou stranou v agropotravinárstve už existuje. Na Slovensku sa napr. etabloval ukrajinský investor, ktorý dováža hydinové mäso. Máme tu kooperáciu v oblasti orechov, keďže Ukrajina je jedným z kľúčových dodávateľov orechov do SR. Zaujímavá je aj obchodná výmena medzi oboma krajinami v oblasti pivného sladu a mliekarstva. Som rád, že na Ukrajine sú firmy, ktoré majú záujem o slovenské syry. Máme veľký priestor smerom na Ukrajinu, a to nielen v oblasti mlieka a mliečnych výrobkov, ale aj v oblasti vín, alkoholických nápojov a piva“, uviedol počas diskusie P. Benčúrik.
 
 
Slovenská a ukrajinská strana hovorila aj o posilnení úradnej kontroly v oblasti potravín tak, aby sa na Slovensko dovážali zdraviu neškodné a kvalitné potraviny.
 
Ukrajinská ministerka pozvala zástupcov SPPK na Ukrajinu. Predstavila návrh, aby sa slovenskí potravinári odprezentovali so svojimi výrobkami priamo aj na ukrajinských výstavách – napríklad v rámci výstavy Ukrajina 2019 alebo na Dňoch Kyjeva.
 
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce