Hľadáme mladých ľudí do odvetvia

Doba technologizácie, robotizácie, internetového pripojenia a využívania dát výrazne pokročila a ovplyvnila aj agropotravinárske odvetvie. Dnes poľnohospodári a potravinári potrebujú do výroby nových ľudí, a to najmä mladých, ktorí budú obsluhovať moderné poľnohospodárske a potravinárske stroje, na poliach budú pracovať s presným GPS navigačným systémom či budú rozumieť robotike napríklad aj počas dojenia.
 
 
Poľnohospodári a potravinári preto volajú po mladých ľuďoch, ktorí sa práve v tomto období spolu s rodičmi rozhodujú, akú strednú školu zvoliť po skončení 9. ročníka základnej školy.
 
Fakty:
Agropotravinárske odvetvie je prestárnuté a už roky pociťuje odliv pracovníkov. Tento fakt súvisí s minulosťou - s transformáciou odvetvia, znižovaním jeho výkonnosti a poklesom sebestačnosti, vyľudňovaním vidieka, nástupom nových technológií, pri ktorých odpadla ľudská práca a celkovým nelichotivým spoločenským statusom, ktorý získalo neprávnom.
 
V roku 1989 pracovalo v poľnohospodárstve 360-tisíc osôb. Podľa štatistík zo Zelenej správy bol v roku 2014 počet pracovníkov v poľnohospodárstve na úrovni 51,5-tisíc ľudí. V roku 2017 sa tento počet znížil na 47,7-tisíc. Priemerný vek pracovníkov v poľnohospodárstve  dosiahol 44,7 rokov (v hospodárstve SR bol 41,2 rokov).
zdroj: Zelené správy, NPPC
 
V 90. rokoch minulého storočia pracovalo v potravinárstve približne 65-tisíc ľudí. Podľa Štatistického úradu SR sa v roku 2014 tento počet znížil na takmer 29,5-tisíc ľudí. V roku 2018 to už bolo viac ako 32-tisíc ľudí. Najviac zamestnancov vlani pracovalo v oblasti pekárenskej výroby (8300 ľudí), výroby mäsa a mäsových produktov (3600 ľudí) a spracovania mlieka (3200 ľudí). Priemerný vek pracovníkov v potravinárskej výrobe  v roku 2016 bol 41,2 roka, čím sa vyrovnal priemeru národného hospodárstva.
 
Potrebujeme nových ľudí:
Záujem našich poľnohospodárov a potravinárov o vzdelaných mladých ľudí je obrovský. Potrebujú vekovo a vzdelanostne posilniť takmer všetky pracovné pozície. Vysoký dopyt po mladých ľuďoch potvrdzujú aj štatistiky, ktoré hovoria o výraznom znížení absolventskej miery nezamestnanosti v učebných a študijných odboroch poľnohospodárstva a potravinárstva.
 
Poľnohospodári potrebujú najmä ošetrovateľov, dojičov, mechanikov a opravárov poľnohospodárskych strojov.
 
V potravinárstve chýbajú stredoškolsky vzdelaní ľudia napríklad v mliekarenskom odvetví. Prví absolventi trojročného študijného odboru biochemik – mliekarenská výroba opustia brány SOŠ v Kežmarku až v budúcom školskom roku. Akútny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily pociťujú aj v pekárňach či mäsiarstvách.
 
Ak vychádzame zo zverejnených údajov Zelenej správy, tak v potravinárstve každoročne potrebujeme okolo 900 nových pracovníkov. V regiónoch totiž vznikajú nové a nové potravinové prevádzky, či už sú to obchody, sklady, baliarne, výroba a spracovanie – teda prevádzky, ktoré akýmkoľvek spôsobom manipulujú s potravinami.
 
Možnosti štúdia a atraktívnosť:
V súčasnosti majú deviataci na výber z množstva stredných odborných škôl, ktoré ponúkajú štúdium práve poľnohospodárskych a potravinárskych odborov.
 
Správne nastavený pomer teórie a praktického vyučovania dokáže pripraviť budúcich absolventov do zamestnania. V poľnohospodárstve hovoríme o práci so zvieratami, modernými strojmi, do ktorých sa musí vodič doslova až prezúvať. Traktory či kombajny sú vybavené špičkovým GPS systémom, ktorý pracuje na pôde s presnosťou niekoľkých centimetrov. Zveriť drahú techniku sa nedá len tak hocikomu.
 
Samotné odvetvie poľnohospodárstva v posledných rokoch prešlo a stále prechádza transformáciou. Do odvetvia vstupujú noví domáci i zahraniční investori, vďaka čomu sa modernizujú existujúce družstvá a vznikajú nové subjekty. V odvetví sa stále vo väčšej miere uplatňujú nové technológie a tým sa mení aj pohľad na poľnohospodárske profesie. Tie už dnes nie sú len o tvrdej manuálnej práci v náročných podmienkach, ale naopak čoraz viac o automatizácii a obsluhe nových technológií.
 

 
Študijný odbor Agromechatronik - absolvent školy bude vzdelaný v základoch strojárstva, automatizácie, hydrauliky, pneumatiky, mechatroniky či mechaniky. Zvládne nielen obsluhu poľnohospodárskych strojov a zariadení, ale aj ich údržbu, diagnostiku a odstraňovanie porúch. Bude teda vedieť ovládať poľnohospodársku techniku. Absolventi budú vhodnými zamestnancami pre  poľnohospodárske podniky, ale aj pre predajcov techniky či opravárenské dielne.
 
V budúcom školskom roku 2019/2020 sa môže o štúdium poľnohospodárskych odborov uchádzať 960 študentov.
Štúdium potravinárskych odborov bude k dispozícii pre 1087 budúcich prvákov. Študenti môžu študovať napríklad odbory poľnohospodár-mechanizácia, poľnohospodár-farmárstvo, vinohradníctvo-ovocinárstvo, agropodnikanie, cukrár, pekár, kuchár, mäsiar...
 
 
Systém duálneho vzdelávania, výhody:
Systém duálneho vzdelávania na Slovensku sa začal naplno v praxi uplatňovať v školskom roku 2016/2017. „Duál“ prináša množstvo výhod pre študenta:
 
  • Veľký dôraz na prax, ktorá je práve v agropotravinárstve mimoriadne dôležitá
  • Výučba na nových technológiách priamo u zamestnávateľa
  • Študent si vyberá povolanie a zamestnávateľa, ktorý mu zabezpečí praktické vyučovanie
  • Finančný príspevok na stravu /povinné/, ubytovanie, dopravu, podnikové štipendium
  • Motivačné štipendium - platí štát pre žiakov tých odborov, o ktoré je slabý záujem žiakov: odbor mlynár-cestovinár, biochemik – mliekarenská výroba, biochemik – výroba piva a sladu
  • Plynulý prechod zo školy do zamestnania
  • Vysoká pravdepodobnosť získania pracovnej zmluvy so zamestnávateľom
  • Rozvoj povolaní, ktoré sú viazané na potreby trhu práce
 
K 15. septembru 2018 študovalo v rámci systému duálneho vzdelávania v agropotravinárstve 51 študentov.
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora podľa Zákona č. 61/2015 o odbornom vzdelávaní a príprave o.i. overuje spôsobilosť zamestnávateľov na vstup do systému duálneho vzdelávania. Vydáva osvedčenia tým poľnohospodárskym a potravinárskym firmám, ktorých pracoviská odobrila odborná komisia SPPK.
 
Doteraz prešlo certifikáciou 63 zamestnávateľov v agropotravinárskom sektore v rámci celého územia Slovenska.
 
V tomto roku pracujeme na certifikácii 4 ďalších zamestnávateľov v poľnohospodárstve a 3 ďalších zamestnávateľov v potravinárstve.
 
 
Všetky informácie o možnostiach stredoškolského štúdia nájdu deviataci a ich rodičia na týchto webových stránkach:
 

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce