Z rokovania Rady pre poľnohospodárstvo a rybárstvo

Rada pre poľnohospodárstvo a rybárstvo rokovala 18. marca 2019 o správe aktuálneho predsedníctva Rumunska a o pokroku v rámci balíka reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky na obdobie po roku 2020. Ponúkame vám pozíciu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorú na Rade ministrov prezentoval štátny tajomník Gabriel Csicsai.
 
 
Zástupca Slovenskej republiky v úvode svojho vystúpenia poďakoval rumunskému predsedníctvu za vynaložené úsilie pri vypracovaní správy o pokroku. Ministerstvo je toho názoru, že sa návrhy uberajú správnym smerom, naďalej však vidí aj potrebu ďalších úprav.
 
Pri otázke trvalých trávnych porastov súhlasí slovenská strana s komisiou. Definíciu považuje za flexibilnú.
 
V rámci definovania skutočného poľnohospodára Slovensko akceptuje dobrovoľnosť definície, aktuálny návrh predsedníctva však nepovažujú za vhodné riešenie – návrh ponecháva príliš široký priestor pre výklad, definícia by mala byť lepšie zacielená.
 
Pri definícii mladého farmára preferuje ministerstvo návrh rakúskeho predsedníctva.
 
Zásadnou otázkou ostáva podľa štátneho tajomníka G. Csicsaia znižovanie platieb, a preto víta možnosť venovať sa tejto téme na poľnohospodárskych fórach. Samotný návrh podľa jeho slov nezohľadňuje požiadavky členských štátov, najmä pokiaľ ide o flexibilitu implementácie.
 
Ďalej podotkol, že nesúhlasíme, aby sa do stropovania zahrnuli všetky priame platby. Znižovanie by malo byť aplikované iba na základný príjem.
 
V rámci investícií Slovensko podporuje nižšiu mieru podpory pri produktívnych investíciách, tak ako navrhuje rumunské predsedníctvo.
 
V súvislosti s výkonnostným rámcom je slovenská strana názoru, že jeho nastavenie si vyžaduje ďalšiu diskusiu, alebo objasnenia.
 
Pokiaľ ide o návrh horizontálneho nariadenia, Slovensko podporuje revidovaný návrh predsedníctva týkajúci sa článku 42. V Bloku 3 však nesúhlasí s tvrdením, že členské štáty preferujú opätovné zavedenie stropu vo výške 2-tisíc eur. Podľa prezentovaných pozícií 10 členských štátov, vrátane Slovenska, je súhlas s návrhom komisie. Zástupca Slovenska nevidí dôvod na jeho znovuzavedenie, preto je aj naďalej potrebné hľadať riešenie. Uplatňovanie stropu považuje slovenská strana za zbytočnú administratívnu záťaž.
 
SR víta pokrok dosiahnutý v príprave nariadenia spoločnej organizácií trhov.
 
So stanovením prechodného obdobia Slovensko súhlasí. Ciele dosiahnuteľné prostredníctvom viazanej podpory sú pre SR mimoriadne dôležité, preto podporujeme dokument predložený s Českou stranou.
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce