Pracovná skupina pre prezídium COGECA, 14. február 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Prezídium COGECA
 
Predsedá  Thomas Magnusson (SE).
 
 Aktivity prezidenta Cogeca a generálneho tajomníka Copa a Cogeca sú k dispozícii na   webe Agri Info.
 
Výmena názorov s Davidom Taylorom (veľvyslancom Nového Zélandu v EÚ, NATO a Švédsku) a Fionou Duncanovou (ministerstvo primárneho priemyslu Nového Zélandu)
 
Veľvyslanec Taylor okrem spoločných priorít spomenul aj nedostatok spolupráce v podobe absencie obchodnej dohody, ktorá by podľa neho bola obojstranne výhodná. V súčasnosti sa z NZ do EÚ vyváža tovar v celkovej hodnote 5,4 miliardy eur, dovoz z EÚ do NZ predstavuje viac než 10 miliárd eur. Veľký dopad na ďalší vývoj bude mať brexit a následné prerozdeľovanie spoločných kvót.
 
Počas diskusie ES informovalo o prepade v konzumácii baranieho mäsa, FR upozornilo na vysokú konkurencieschopnosť novozélandského poľnohospodárstva voči európskym poľnohospodárom, SE tiež poukázalo na prísne pravidlá týkajúce sa pohody zvierat a zákazu preventívneho podávania antibiotík, ktorými by sa muselo riadiť aj novozélandské poľnohospodárstvo.
 
Prijatie bodu „A”
 
Návrh stanoviska Copa a Cogeca k návrhu Komisie k 9. rámcovému programu pre výskum a inovácie – Horizont Európa bol prijatý bez pripomienok.
 
K návrhu príspevku k zasadnutiu Komisie OSN pre postavenie žien (CSW) v roku 2019, ktorý vypracoval ženský výbor Copa, sa pripojila aj Cogeca, aby vyslala politický signál, že aj poľnohospodárske družstvá zdieľajú požiadavku na väčšiu podporu žien.
 
Aktuálna situácia týkajúca sa legislatívneho procesu SPP
 
Sekretariát informoval o hlasovaní vo výbore Európskeho parlamentu pre životné prostredie (COMENVI) o návrhu svojho stanoviska k Strategickým plánom SPP. Predpokladaný termín hlasovania vo výbore pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka (COMAGRI) je 6. –7. marec 2019. Pre Copa a Cogeca je prioritné, aby sa rozhodlo o výške rozpočtu skôr než o vlastnej politike a neuprednostňovala sa rýchlosť pred kvalitou.
 
Aktuálne informácie o legislatívnom procese ohľadom smernice Komisie o nekalých obchodných praktikách
 
Trialógom schválená dohoda bola schválená vo výbore COMAGRI dňa 23. januára 2019, plenárne zasadanie Európskeho parlamentu by o nej malo hlasovať 8. – 11. marca 2019. Pozornosť treba venovať harmonizovaným pravidlám aj v 20 členských štátoch, v ktorých už národná legislatíva existuje.
 
Informácie o vývoji brexitu
 
Vzhľadom k situácii v UK to zatiaľ vyzerá na vystúpenie UK z EÚ bez dohody, pracovná skupina Copa a Cogeca pre brexit zasadne 12. marca 2019.
 
Informácie o obchode
 
Generálny tajomník uviedol, že až do európskych volieb neočakáva pokrok v rokovaniach o obchodných dohodách EÚ.
 
PL požiadalo o bližšie sledovanie importu hydiny z Ukrajiny do EÚ.
 
Informácie o situácii na trhu
 
Mlieko: Verejné zásoby sušeného odtučneného mlieka, ktoré Komisia kúpila prostredníctvom verejnej intervencie, sú prakticky vypredané. Z 380 000 ton zostáva cca.
 
3 000 ton, očakáva sa pozitívny dopad na cenu mlieka. Najbližšia verejná súťaž by mala prebehnúť 19. februára 2019.
 
Bravčové mäso: Nepriaznivý trh kvôli africkému prasaciemu moru, nové nákazy hlási aj Čína.
 
Iné informácie
 
O návrhu nariadenia Komisie o zriadení rámca pre uľahčenie udržateľného investovania z 24. mája 2018 sa v súčasnosti rokuje v Európskom parlamente, plenárne zasadnutie by malo hlasovať v marci 2019.
 
Obchodné fórum Cogeca sa uskutoční 21. – 23. marca 2019 vo Valencii (ES), témou budú mladí poľnohospodári a budúcnosť poľnohospodárskych družstiev.
 
V PL sa dňa 17. júna 2019 uskutoční konferencia o ekonomickej a sociálnej role družstiev v životoch.
 
Sekretariát pripravuje online dotazník o družstvách pre členov Cogeca (nie pre jednotlivé družstvá), termín zaslania odpovedí je pravdepodobne 19. marec 2019.
 
V Kodani sa v  dňoch 18. – 19. septembra 2019 uskutoční konferencia EÚ – Severná Amerika.
 
Pozícia k rozhodnutiu Súdneho dvora EÚ o technikách mutagenézy sa bude predstavovať až počas aprílových prezídií.
 
Spoločné prezídium COPA a COGECA
 
Výmena názorov s Claudiom Sorin Roşu Mareşom (štátny tajomník ministerstva poľnohospodárstva a rozvoja vidieka, RO)
 
Mareş zhrnul priority rumunského predsedníctva: dosiahnuť pokrok v rokovaní o Viacročnom finančnom rámci EÚ na ďalších 7 rokov, pokročiť v rokovaniach o reforme SPP (priorita poľnohospodárstvo), uviesť do platnosti smernicu o nekalých obchodných praktikách, finalizovať revíziu všeobecného potravinového práva, rokovať o témach týkajúcich sa zdravia zvierat.
 
V diskusii sa podotklo, že by sa mala riešiť aj problematika veľkých predátorov a navýšenie štátnej podpory de minimis.
 
 
Prijatie bodu „B“
 
Bol prijatý stručný dokument o príspevku poľnohospodárov a ich družstiev k naplňovaniu cieľov Parížskej dohody.
 
Diskusia s Petrom Wehrheimom (člen Hoganovho kabinetu) o zmene klímy
 
Peter Wehrheim zopakoval ciele Parížskej dohody a záväzok EÚ o znížení emisií do roku 2030, ku ktorému majú prispieť všetky sektory. Potenciál poľnohospodárstva je obmedzenejší ako v iných odvetviach, ale má zásadný význam v troch pilieroch: v systéme obchodovania s emisiami (poľnohospodárstvo – zdroj biomasy), zdieľaného úsilia (zníženie emisií metánu a oxidu dusného z hnojív) a využitia pôdy (znížiť straty uhlíka v dôsledku zmeny využívania pôdy).
 
V diskusii sa poukázalo na nárast svetovej populácie, ktorú musí poľnohospodárstvo uživiť a na potrebu zefektívniť aj riadenie vodných zdrojov. Stabilitu by mala prinášať práve SPP.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce