Stretnutia

Pozitívne naštartované kroky prijaté ešte v roku 2018 musia pokračovať ďalej. Aj preto Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora rokuje o ďalších bodoch, ktoré majú ozdraviť poľnohospodárstvo a potravinárstvo na Slovensku.  
 
rokovanie s predsedom vlády SR a podpredsedníčkou vlády SR
 
Diskusia o tom, ako ďalej s agropotravinárstvom na Slovensku, pokračovala zásadnými stretnutiami: 14. februára sa zišla Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv a Predstavenstvo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.  
 
RPPS s premiérom
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora sa spolu s ďalšími samosprávnymi organizáciami združenými v Rade poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv stretla na rokovaní s predsedom vlády SR Petrom Pellegrinim a podpredsedníčkou vlády SR a ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabrielou Matečnou.
 
Verejný prísľub
 
Predseda vlády SR Peter Pellegrini počas rokovania s Radou poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv a následne aj na tlačovej besede verejne vyjadril podporu pre komasáciu pozemkov. Uviedol, že vláda SR sa bude zaoberať oficiálnym materiálom, ktorý bude riešiť túto problematiku. Jeho príprava by mala trvať dva mesiace a schválený dokument by mal byť záväzným aj pre všetky budúce vlády.
 
„Máme veľmi veľkú rozdrobenosť pôdy. Preto budem rád, ak začneme čo najskôr vážnu diskusiu o tom, ako má vyzerať dedičské konanie na Slovensku. Vláda SR prijme zásadný dokument, ktorý sa bude týkať komasácie pôdy. Ide o tisícky katastrálnych území s potrebou enormného množstva peňazí, no je to niečo, čo vláda musí prijať a robiť. Bez ohľadu na ďalšie vlády SR budú musieť politici tento dokument akceptovať, pretože je to záležitosť na 20 až 25 rokov,“ povedal predseda vlády SR Peter Pellegrini.
 
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho je presvedčený, že všetci poľnohospodári na Slovensku jednoznačne vnímajú ako jeden z najvážnejších problémov súčasný stav s rozdrobenosťou pôdy.
 
„Pozitívne hodnotíme vyjadrenie predsedu vlády SR, že sa každoročne musia nájsť významné zdroje  zo štátneho rozpočtu na začatie pozemkových úprav. Avšak táto diskusia musí pokračovať v súbehu s celospoločenskou diskusiou o spôsobe dedenia na Slovensku,“ uviedol predseda E. Macho.
 
tlačová beseda podpredsedníčky vlády SR a RPPS
 
Cieľom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory je aktívne navrhovať riešenia, ako pomáhať agropotravinárskemu sektoru. 
 
Rokovanie prinieslo odpovede na mimoriadne zásadné otázky, ktoré vychádzajú aj zo schváleného špeciálneho odvodu pre obchodné reťazce, navýšenej štátnej pomoci v tohtoročnom štátnom rozpočte, ale aj spomínaných problémov v oblasti rozdrobenosti pozemkov.
 
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora počas stretnutia pozitívne ohodnotila skutočnosť, že sa Rada Slovenského pozemkového fondu rozšíri o dvoch nových členov, z ktorých jeden bude za SPPK. Rovnako aj fakt, že sa konalo stretnutie premiérov kohéznych krajín, ktoré vyslalo jasný signál o potrebe silného rozpočtu pre poľnohospodárstvo. Pri informáciách o tzv. negoboxe sa hovorilo aj o potrebe stropovania, ktoré by malo byť založené na dobrovoľnom princípe. Emil Macho vyzval premiéra, aby sa zasadzoval práve za takéto riešenie.
 
Z Predstavenstva SPPK
 
Na rokovaní Predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory sa zúčastnila podpredsedníčka vlády SR a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná a riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch. K diskutovaným témam patrilo prerozdelenie 70 miliónov eur, povinná registrácia žiadateľov o priame platby, Spoločná poľnohospodárska politika po roku 2020 alebo digitalizácia Pôdohospodárskej platobnej agentúry.
 
rokovanie Predstavenstva SPPK 
 
Rokovanie následne pokračovalo v rámci Predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Členovia predstavenstva hovorili napríklad aj o Spoločnej poľnohospodárskej politike po roku 2020, ale aj o škodách poľovnou zverou.
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora totiž začiatkom roka 2019 urobila nový monitoring škôd na poľnohospodárskych plodinách, ktoré každoročne spôsobuje migrujúca hladná a premnožená zver.
 
Ústredný riaditeľ SPPK Jozef Artim priblížil závery monitoringu. Nahlásená výška škôd na porastoch a plodinách bola v roku 2018 na úrovni 19,8 mil. eur. Toto číslo však neodráža celoslovenský stav, pretože škody sú len za členov SPPK a aj to straty nenahlásili všetky regióny. K najviac poškodeným oblastiam patria Levice, Veľký Krtíš, Lučenec a Prešov.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce