Hydinári ku škandálu s mäsom

Škandál s poľským hovädzím mäsom, ktorý prepukol koncom januára, opätovne otvoril otázku bezpečnosti potravín na slovenskom trhu. Škandál sa týkal hovädzieho mäsa, a to aj napriek tomu, že tento druh mäsa považujeme z hľadiska vysledovateľnosti za najbezpečnejší.
 
 
Jednoznačne sa  potvrdilo, že kontroly vykonávané pri výrobe potravín u nášho severného suseda sú nedostatočné a nedokážu zamedziť negatívnym účinkom na zdravie spotrebiteľa. Ak sú takéto nedostatky v členskej krajine EÚ, ako je to potom s kontrolami výroby mäsa a bezpečnosťou potravín v tretích krajinách? Za posledných 8 rokov sme boli svedkami veľkého množstva škandálov týkajúcich sa aj hydinového mäsa a vajec:
 
Rok 2011 – zakázaný rastový hormón v poľských kŕmnych zmesiach, poľské hydinové mäso s vysokým obsahom vody, poľské hydinové mäso so známkami rozkladu, obsah dioxínov v nemeckých vajciach a hydinovom mäse
 
Rok 2012 – posypová soľ v poľských hydinových mäsových výrobkoch, poľské sušené vajcia s obsahom karcinogénnych látok, falšované poľské vajcia, poľské hydinové rezne s obsahom antibiotík, poľské vajcia s plesňami
 
Rok 2013 – poľské hydinové mäso s obsahom rastových antibiotík, skrmovanie zakázanej mäsokostnej múčky v Poľsku, brazílske hydinové rezne s obsahom antibiotík
 
Rok 2015 – poľské hydinové rezne so salmonelou v školskom stravovaní, brazílske hydinové rezne s obsahom antibiotík
 
Rok 2016 – poľské hydinové výrobky s obsahom kačacieho a husacieho mäsa so salmonelou, poľské kuracie mäso s obsahom nepovolených polyfosfátov, poľské vajcia s vysokým obsahom dioxínov a salmonelou
 
Rok 2017 – brazílske hydinové rezne s obsahom škodlivých karcinogénnych látok, holandské a poľské vajcia s obsahom fipronilu
 
 
"Je to spolu 20 potravinových afér týkajúcich sa dovážaného hydinového mäsa a vajec zo zahraničia. Zarážajúce je, že napriek tejto skutočnosti je podiel domáceho hydinového mäsa na pultoch obchodných reťazcov neustále na úrovni nižšej ako 50 %. Po každej z týchto afér sa objavil v médiách apel na spotrebiteľov, obchodníkov a prevádzkovateľov stravovacích zariadení, aby sa prvotne orientovali na slovenské výrobky. Skutočnosťou však je, že nedochádza k žiadnym zmenám podielu slovenskej hydiny a vajec na trhu", uviedol počas tlačovej besedy predseda výkonný riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. 
 
Podiel slovenských tovarov na pultoch OR
2016
2017
2018
Hydinové mäso
44 %
46 %
47 %
Vajcia
72 %
66 %
74 %
 
Slovenskí spracovatelia hydiny musia spĺňať všetky prísne pravidlá EÚ a sú pod dôslednou a neustálou kontrolou veterinárnych inšpektorov. V ostatných členských štátoch EÚ a v tretích krajinách tomu tak nie je. Veľké  množstvo afér so zahraničným hydinovým mäsom a vajcami dokazuje, že kontroly sú v týchto krajinách nedostatočné a celý systém potravinového dozoru zlyháva. Preto je veľmi dôležité, aby slovenský spotrebiteľ hľadal na obale najmä označenie pôvodu hydinového mäsa. Hydinové mäso pochádzajúce zo Slovenska je niekoľkokrát slovenskými veterinármi skontrolované, bezpečné, kvalitné, zdravé a najmä čerstvé. Preto jediná správna cesta pre slovenských spotrebiteľov je nákup slovenských potravín.
 
 
Nepriaznivá situácia s hydinovým mäsom pretrváva naďalej v sektore stravovania. V gastro sektore ako aj v sektore školského stravovania je naďalej veľmi nízky podiel (menej ako 20 %) slovenského hydinového mäsa. Dôležité je, aby si aj vedúci stravovacích zariadení a najmä rodičia detí, ktoré sa stravujú v školách, uvedomili, že iba nákupom kvalitných, bezpečných a skontrolovaných slovenských potravín napomôžu k zdravému vývinu svojich detí ako aj k zlepšeniu ich zdravotného stavu.
 
"Chceme dosiahnuť to, aby na jedálnych lístkoch pri rizikových komoditách, najmä pri ktorých boli zaznamenané potravinové škandály, bol uvedený pôvod potraviny. Ak môžu byť v reštauráciách a závodných jedálňach veľké oznamy o alergénoch v jedle, tak nevidíme žiadny problém v tom, aby na jedálničku bol uvedený aj oznam, odkiaľ mäso pochádza", naznačil možné riešenie Ľubomír Urban z Únie hydinárov Slovenska. 
 
 
Zároveň sa chce Únia hydinárov Slovenska poďakovať predstaviteľom MPaRV SR a ŠVPS SR za rýchle riešenie situácie problémového hovädzieho mäsa a zabezpečenie ochrany slovenského spotrebiteľa aj za cenu zákazu dovozu hovädzieho mäsa z Poľska.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Slovenská databáza výživového zloženia Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Renomia SZ CHKT - Slovenský zväz pre chladiacu a klimatizačnú techniku Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) KPPS s.r.o. PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Internetový sprievodca trhom práce