Sme pripravení dodávať do škôl naše bezpečné potraviny

Vedenie SPPK vyzvalo na mimoriadnom piatkovom brífingu všetkých kompetentných, aby hľadali spôsob, ako nakupovať slovenské produkty, ktoré sú bezpečné a bez nálepky potravinových káuz.  
 
 
Predseda SPPK Emil Macho ocenil prácu Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, ktorá promptne zareagovala na škandál s poľským mäsom a dodávky z pochybných bitúnkov zachytila v rýchlom čase.  
 
Emil Macho rovnako vyzdvihol apel predsedu vlády SR Petra Pellegriniho na zriaďovateľov materských, základných a stredných škôl, aby nakupovali pre stravovanie detí len mäso, ktoré má pôvod v kontrolovaných slovenských chovoch. „Rovnako vyzývam samosprávy, štátne inštitúcie a všetkých kompetentných, aby hľadali spôsob, ako dostať do stravovacích prevádzok a školských jedální slovenské výrobky. Pokiaľ budú mať slovenskí poľnohospodári a potravinári vytvorené vhodné podmienky, sú pripravení dodávať svoje produkty. Slovenský agrosektor sa v posledných rokoch zmieta v ťažkých problémoch. Je najvyšší čas, aby sa toto odvetvie stalo nosnou témou,“ povedal na brífingu predseda SPPK.
 
Jeho slová potvrdil aj podpredseda SPPK pre potravinárstvo Marián Šolty: „Priority posledných vlád neboli zamerané na poľnohospodárstvo či potravinárstvo. Podpora, ktorú sme na tento rok doslova vyprosili, musí byť v budúcnosti samozrejmá, aby sme sa vyhli škandálom, s ktorými sme teraz konfrontovaní.“
 
Vedenie SPPK zároveň vyzvalo spotrebiteľov, aby slovenské výrobky vyžadovali aj v obchodných sieťach a pozorne sledovali informácie o pôvode na etiketách výrobkov. 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce