Keď sú novinári inšpiráciou

Novinári. Pre niektorých sú nepriatelia, pre nás sú ale dôležití a užitoční spojenci. Pokiaľ by sme ich nemali, tak by naše každodenné snahy o zvyšovanie nákupného patriotizmu alebo o dôstojnejšie pôsobenie slovenských poľnohospodárov a potravinárov v podmienkach SR a EÚ boli len veľmi ťažko realizovateľné. Kto totiž v médiách nie je a koho si novinári nevšímajú, tak ako keby ani neexistoval.
 
 
Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore sa aj vďaka novinárskemu záujmu podarilo upozorniť na viaceré zásadné problémy, ktoré počas roka 2018 pútali pozornosť. Spomenieme napríklad dve zásadné tlačové besedy konané pred budovou Národnej rady SR a sídlom vlády SR, na ktorých sme začiatkom roka upozornili na nedostatočnú výšku štátnej pomoci pre rok 2018 a z nej vyplývajúce dôsledky.
 
Počas roka sme vydali desiatky tlačových správ, odpovedali na stovky novinárskych otázok a zúčastnili sa aj mnohých televíznych a rozhlasových diskusí. Okrem finančných otázok sa záujem novinárov o slovenské agropotravinárstvo týkal aj kvality potravín, najmä bravčového mäsa (tlačová beseda v septembri), sucha a letných horúčav, pestovania chmeľu (výjazdová tlačová beseda v trenčianskom okrese), Spoločnej poľnohospodárskej politiky alebo dodávateľských vzťahov v potravinovom reťazci. Prvá polovica roka sa aj vplyvom politických udalostí niesla v znamení obrany všetkých poctivo pracujúcich poľnohospodárov, ktorí nezneužívajú dotačný systém, ale pracujú s pridanou hodnotou, či už ide o veľké poľnohospodárske podniky, malé rodinné farmy alebo SHR.
 
 
Záujem o novinárov a slovenské agroptoravinárstvo je citeľný. Aj preto sa s médiami Predstavenstvo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory stretlo začiatkom decembra na tradičnom koncoročnom stretnutí.
 
Predseda SPPK Emil Macho sa počas stretnutia novinárom poďakoval za ich celoročný záujem nielen o agropotravinárske témy, ale aj o Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru. Ocenil, že médiá pracovali objektívne a aj v prípade kritiky používali len overené fakty.
 
 
Na sprestrenie programu dostali novinári kvíz s desiatimi otázkami z oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva. Naopak, členovia Predstavenstva SPPK odpovedali na desať otázok z učiva žurnalistiky. A tak obom táborom chvíľu trvalo, kým našli správnu odpoveď napríklad na otázku, kedy bola vynájdená kníhtlač, čo je to V.O. v televíznej žurnalistike (v obraze) alebo či sú poľnohospodári radi, ak ich chotár navštívi mikrotus arvalis. Večer sa niesol v pohodovej atmosfére.
 
Novinári sú pre nás nielen spojencami a médiom, vďaka ktorému tlmočíme naše názory verejnosti. Sú aj inšpiráciou, pretože nám pomáhajú správne voliť diskutované témy a rozširovať si obzor záujmu bežného spotrebiteľa o dianie v chlebovom odvetví.
 
Novinári, ešte raz ďakujeme za Váš záujem a tešíme sa na spoluprácu v roku 2019.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce