Štátny rozpočet počíta s podporou 50 mil. eur pre poľnohospodárov a potravinárov

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR dostalo na rok 2019 zo štátneho rozpočtu na podporu v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva finančné prostriedky vo výške 50 mil eur. Prostriedky pre sektor by mali plynúť z plánovaného osobitného odvodu pre obchodné reťazce. Ak však bude príjem do rozpočtu z osobitného odvodu nižší ako 50 mil. eur, táto suma sa dorovná z kapitoly Všeobecná pokladničná správa.
 
 
Výdavky rezortu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zo štátneho rozpočtu v porovnaní so schváleným rozpočtom roku 2018 rastú o 159 mil. eur predovšetkým z dôvodu zapracovania výdavkov kapitoly súvisiacich s pripravovanou legislatívnou zmenou, ktorou sa zakotví povinnosť platenia osobitného odvodu obchodnými reťazcami.
 
Posilnenie rozpočtových zdrojov pre sektor má v budúcom roku priniesť podporu odbytu poľnohospodárskych produktov a potravinárskych výrobkov vyrobených v Slovenskej republike a zvyšovanie ich spotreby a predaja. Financie sa podľa schváleného dokumentu majú využiť aj na kompenzáciu negatívnych vplyvov globálnej zmeny počasia na poľnohospodársku prvovýrobu či zriadenie a zabezpečenie pravidelného financovania fondu ťažko poistiteľných a nepoistiteľných rizík v poľnohospodárstve.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce