Na dožinkách v Bardejove hodnotili úrodu

Dožinky a fajný festival v regióne Bardejov začal alegorickým sprievodom poľnohospodárskej techniky, ktorý prešiel ulicami a sídliskom mesta Bardejov za spevu Folklórneho súboru z Petrovian a ukončil svoju cestu na Radničnom námestí. Krojovaný sprievod odovzdal veniec - symbol ukončenia žatvy Milanovi Semančíkovi, členovi Predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Bývalý dlhoročný predseda SPPK M. Semančík vo svojom príhovore zhodnotil tohtoročnú žatvu, s ktorou poľnohospodári Slovenska nie sú spokojní. Nízke úrody spôsobil nedostatok vlahy v čase, kedy ju obilniny najviac potrebovali. No aj napriek tomu prácu poľnohospodárov treba oceniť, pretože oni robia pre dobré výsledky maximum, ale počasie ovplyvniť nemôžu. Vyzval prítomných, aby nakupovali slovenské potraviny, čím podporia nielen poľnohospodárov a potravinárov, ale aj domácu ekonomiku.
 
 
K prítomným sa prihovoril aj Jozef Ovšaník, predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Bardejov. Zhodnotil výsledky žatvy v regióne Bardejov a konštatoval nespokojnosť s úrodou. "Nemôžeme sa s výsledkami pochváliť, v našich prírodných podmienkach nedorábame potravinárske obilie, ale obilie na kŕmne účely pre živočíšnu výrobu, a preto stavy zvierat budeme prispôsobovať podľa stavu krmív," povedal predseda RPPK Bardejov a pripojil sa aj k výzve predrečníka, aby Slováci nakupovali domáce výrobky, pretože sú kvalitné a chutné.
 
 
Pre návštevníkov bol pripravený bohatý sprievodný program. Deti sa tešili a obdivovali poľnohospodársku techniku, ale radosť mali aj z ovečiek a teliatok, ktoré na historickom námestí tak často nevidia.
 
 
Dožinky a fajný festival pokračoval vystúpením folklórnych súborov Prešovského kraja a varením tradičných jedál s ochutnávkou ako sú pirohy, máčanka, lokše, kapustnica, šúľance, hubová polievka a iné dobroty.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce