Náš názor: So ziskom, ale nedostatočným na ďalší rozvoj

Poľnohospodárstvo na Slovensku podľa predbežných údajov dosiahlo za rok 2017 kladný hospodársky výsledok. Zisk pred zdanením bol vo výške 60,2 milióna eur. V porovnaní s rokom 2016 sa jeho úroveň zvýšila o 23,6 %. Vyplýva to zo zelenej správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorú 5. septembra schválila vláda.
 
 
Hoci minuloročné štatistiky hovoria o zisku agrárneho odvetvia, naši poľnohospodári svoju situáciu v skutočnosti nevidia až tak pozitívne. Na vlaňajší zisk sa totiž pozerajú v rámci porovnania s okolitými krajinami.
 
Ak porovnáme hospodársky výsledok len susednej Českej republiky, tak je 13-násobne vyšší, ako slovenský. V roku 2017 dosiahli českí poľnohospodári zisk na úrovni 828,8 mil. eur, kým slovenskí farmári zaznamenali už spomínaných 60,2 mil. eur. V roku 2014 bol rozdiel v zisku oboch krajín ešte väčší. V roku 2013 boli slovenskí poľnohospodári v strate.
 
 
Hospodársky výsledok, ktorý vlani dosiahli naši poľnohospodári, im na jednej strane umožňuje prežiť. Na strane druhej však poskytuje len slabé možnosti na ďalší rozvoj ich podnikov, na ich stabilizáciu na európskom trhu a na tak nutné následné investovanie do budov, do pôdy, do zvierat.  
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora oceňuje všetky kroky vedúce k posilneniu konkurencieschopnosti slovenského poľnohospodárstva. Sme pripravení naďalej rokovať a konštruktívnym dialógom presviedčať odborníkov a aj politikov o potrebe navýšenia zdrojov do odvetvia. Finančné prostriedky potrebujeme na prácu, na vyšší podiel slovenských potravín v obchodoch a na lepší život na vidieku. Prioritou je dosiahnuť v budúcoročnom štátnom rozpočte 70 miliónov eur na štátnu pomoc pre celé agropotravinárske odvetvie.
 
Naši poľnohospodári sa potrebujú obliecť, aby neboli nahí na spoločnom európskom trhu. Gombičky už majú, kabát ešte chýba. 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce