Poľnohospodár-mechanizátor je odbor, ktorý zamestnávatelia potrebujú

Štátny inštitút odborného vzdelávania v spolupráci so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou pripravili novú kampaň na propagáciu ďalších učebných odborov v systéme duálneho vzdelávania.
 
 
Mechanizmy v poľnohospodárstve sú v súčasnosti už na vysokej úrovni a odbor poľnohospodár-mechanizátor na ňu žiakov dokáže pripraviť. Ide o trojročný učebný odbor, ktorý je určený vyslovene pre chlapcov a má za úlohu pripraviť absolventa na reálnu prax v poľnohospodárskom podniku alebo na farme. „Absolventi, ktorí idú do praxe ovládajú základy rastlinnej a živočíšnej výroby, mechanizácie, opráv a vedenie traktora, prípadne si môžu dorobiť aj vodičské oprávnenie na vedenie osobného auta. Dokážu v poľnohospodárskom podniku alebo na farme samostatne pracovať s mechanizačnými zariadeniami, prioritne traktormi a prídavnými strojmi ako sú rozhadzovače, rozmetadlá, sejačky, kosačky, stroje, ktoré sa používajú na kŕmenie zvierat a podobne. Takže absolvent tohto odboru zastrešuje celú mechanizačnú časť. Stroje musí vedieť nastaviť a poradiť by si mal aj s ich údržbou, prípadne drobnými opravami, ktoré sú v jeho kompetencii,“ upresnila Janka Fedorová, riaditeľka Strednej odbornej školy v Pruskom, na ktorej úspešne študujú žiaci aj v systéme duálneho vzdelávania.
 
Jedným z nich je Ondrej Panák z tretieho ročníka, ktorý naberá praktické zručnosti v Poľnohospodárskom družstve Mestečko. „Mám týždeň školu a týždeň prax. To, čo sa naučím, si môžem hneď v praxi vyskúšať. A naopak, keď napríklad na praxi niečo predbehneme, tak sa v škole na to opýtame a naopak. Je to navzájom prepojené. Zvykám si na prácu a jej systém. Navyše za prácu dostávame od zamestnávateľov, družstiev aj peniaze a  pracovné oblečenie,“ zhodnotil spôsob výučby žiak Ondrej a poukázal na najväčšie benefity svojho štúdia: „Niektorí ľudia pracujú vo fabrikách a stále robia to isté, to sa mne osobne nepáči. V poľnohospodárstve sa to mení, stále sa robí niečo iné. Orie sa, seje, potom je žatva. Keď sa dá, sme vonku, niekedy musíme byť v dielňach, ale často chodíme aj do prírody.“
 

 
V rámci duálneho vzdelávania stredoškoláci pracujú v reálnych podmienkach, s reálnymi strojmi a v kombinácii s teoretickými vedomosťami zo školy získajú kompletnú a plnohodnotnú prípravu na zamestnanie.
 
Viac o systéme duálneho vzdelávania nájdete na našom webe v sekcii VZDELÁVANIE/SYSTÉM DUÁLNEHO VZDELÁVANIA
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce