Potraviny na Slovensku patria k najlacnejším v EÚ

Potraviny a nealkoholické nápoje na Slovensku patria k tým najlacnejším v rámci Európskej únie. Nižšie ceny potravín ako u nás nájdeme už len v šiestich krajinách EÚ. Vyplýva to z analýzy Poštovej banky, ktorá vychádza z najnovších údajov Eurostatu za rok 2016.
 
 
"Mnohí Slováci by asi povedali, že to nie je pravda a že potraviny sú u nás drahé. A z určitého uhla pohľadu majú predsa len pravdu. Ceny v našich obchodoch totiž najčastejšie porovnávame s cenami v susedných krajinách, kam zvykneme vycestovať na nákupy," uviedla analytička Poštovej banky Jana Glasová.
 
A z tohto hľadiska podľa nej platí, že potraviny a nápoje v slovenských obchodoch sú najdrahšie v porovnaní s krajinami V4. "V Českej republike a Maďarsku nájdeme na cenovkách potravín v priemere o 9 % nižšie sumy ako u nás. A v Poľsku sú dokonca potraviny a nealkoholické nápoje až o 30 % lacnejšie ako u nás. Je teda zrejmé, že Slováci z prihraničných oblastí dokážu potraviny nakúpiť u susedov lacnejšie ako doma," informovala Glasová. 
 
Poznamenala, že pri nákupnej turistike ale treba brať do úvahy aj náklady na dopravu a vývoj menových kurzov, ktoré z usporených peňazí pri tomto nákupe čo–to ukroja. "Ak naša mena oslabuje voči mene krajiny, v ktorej nakupujeme, tak to robí naše nákupy drahšími. A naopak, ak sa euro posilňuje, tak nakupovanie v zahraničí sa stáva pre nás výhodnejším," upozornila.
 
Okrem spomínaných krajín V4 sú podľa Glasovej potraviny výrazne lacnejšie aj v Rumunsku, Bulharsku a Litve. "A keď vezmeme do úvahy aj krajiny mimo EÚ, tak výrazne lacnejšie nakúpime aj v balkánskych krajinách, spomedzi ktorých sú ceny najnižšie v Macedónsku, a to až o 34 % nižšie ako u nás," doplnila. 
 
Dodala, že v EÚ sú potraviny približne o 13 % drahšie ako na Slovensku a v eurozóne o 21 %. V rámci celej EÚ by sa najťažšie Slovákom nakupovalo v Dánsku, keďže v tamojších obchodoch sú cenovky na potravinách až o 68 % vyššie ako v SR. Dve krajiny mimo EÚ sú ale ešte drahšie. "Vo Švajčiarsku by sme za nákup potravín zaplatili až takmer dvojnásobok a v Nórsku by nás 'zaskočili' ceny vyššie o 85 % oproti tým našim. Na čele tohto rebríčka sa ale nachádzajú aj ďalšie severské krajiny. O dve tretiny sú potraviny a nealko nápoje drahšie na Islande a o 43 % vo Švédsku. Štyridsať percent si za ne ale musíme priplatiť aj v susednom Rakúsku," uzavrela analytička Poštovej banky.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce