Ovocie je zdravou súčasťou nášho života. Koľko ho zjeme za rok?

Výstava ovocia a zeleniny v Rimavskej Sobote mala rôznych a najmä významných hostí z oblasti poľnohospodárstva. Jedným z nich bol nielen na Slovensku známy odborník na ovocinárstvo a záhradníctvo, profesor Ivan Hričovský. Ten vo svojom príhovore pred piatkovým otvorením výstavy priblížil spotrebu ovocia a iných plodín na Slovensku.
 
 
„Ovocie je zdravou súčasťou nášho života. Keď vám poviem skutočnosť ani nie polovicu, čo konzumujeme máme z vlastnej produkcie, väčšinu dovážame. Keď som učil na univerzite v Nitre, bol som vtedy vo Francúzsku a pýtam sa majiteľa ovocného sadu koľkokrát ho striekal, on odpovedal: „Viete musím sa červenať, len 25-krát a päťkrát som nemohol lebo pršalo. Takéto ovocie nám dovážajú do našich miest a my tichúčko otravujeme seba i svoje deti,“ povedal Hričovský. Ako poznamenal, vo veľkých ovocných sadoch na Slovensku sa strieka 10 až 12-krát. Podľa jeho slov oproti zahraničiu je to úžasný pokles a naši záhradkári sú úplnou raritou, že neotravujú svoje rodiny toľkými postrekmi.
 
Tohtoročná výstava sa však môže pochváliť i úctyhodnými číslami. Ako uviedol pre Rimava.sk predseda GPPK Rimavská Sobota František Tóth, jeden z organizátorov a predseda družstva Gemerprodukt Valice, tento rok bolo približne 400 vystavovateľov a vystavených exemplárov bolo nad tisíc. „Tento rok je nezvyčajný tým, že jarné mrazy zobrali značnú časť úrody jednak záhradkárom a jednak veľkovýrobcom. Na Veľkú noc sme mali -5,9 a dvakrát -5,3 stupňa Celzia. Posledné mrazy sme mali 10. mája a to -1,9 stupňa Celzia. Tam kde sú stromky položené nižšie v dolinách, tak tam odišla úroda až na 100 percent. Napriek tomu sa ale podarilo zachrániť časť úrody a tá úroda je o to krajšia,“ ozrejmil a dodal, že s týmto ročníkom je veľmi spokojný. A koľký ročník výstavy sa uskutočnil v Rimavskej Sobote? Podľa Tótha je to ťažké určiť. „Na začiatku sa takéto výstavy konali len ako domáce, len na okresnom výbore v starej budove, potom v Čiernom orlovi a neskôr sa výstava rozrástla a stala sa takouto veľkou udalosťou,“ poznamenal. Výstava však nebola a ani nie je určená len veľkovýroba či veľkoprodukcii. Podľa predsedu družstva každý, kto z okolia alebo Slovenska uzná za vhodné ukázať v Rimavskej Sobote čo vypestoval je vítaný. Ako dodal, nemajú stanovené žiadne hranice na to, kto by mohol alebo nemohol vystavovať.
 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce