Agrokomplex 2017 z pohľadu SPPK

V Nitre sa 17. augusta začal 44. ročník medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex. Predstavuje sa na ňom 605 vystavovateľov z 12 krajín, ktorí zaberajú celkovú výstavnú plochu takmer 56.000 štvorcových metrov. Súčasťou výstavy je 12. ročník Národnej výstavy hospodárskych zvierat. Agrokomplex potrvá do nedele 20. augusta.
 
otvárací ceremoniál, odovzdávanie žatevných vencov
 
Otvárací ceremoniál sa niesol v znamení charakteristiky súčasného stavu agropotravinárskeho odvetvia. Napriek mimoriadne nepriaznivým klimatickým podmienkam v tomto roku nebola úroda hustosiatych obilnín katastrofálna, povedal počas otvorenia výstavy premiér Robert Fico. „Ak tohtoročnú úrodu porovnávame s minulým rokom, zaznamenali sme prepad o 20 percent. Treba si však uvedomiť, že minulý rok bol rekordný. Naďalej vyprodukujeme viac, ako na našom území spotrebujeme,“ skonštatoval premiér.  
 
Pred poľnohospodármi stoja v najbližšom období tri výzvy. Prvou je návrat k závlahovým systémom. „Pred rokom 1989 sme mali závlahami pokrytých takmer 320.000 hektárov. Dnes je to 100.000 hektárov, teda necelá tretina. Musíme urobiť opatrenia, pretože pri súčasných klimatických zmenách poľnohospodárstvo bez závlah neprežije,“ tvrdí Fico. 
 
Druhým problémom, ktorý treba riešiť, je otázka spracovania suroviny. „Na jednej strane sme schopní vyprodukovať viac základných surovín ako spotrebujeme, na druhej strane rastie ich vývoz zo Slovenska a súčasne rastie dovoz spracovaných potravinárskych produktov na Slovensko, povedal premiér. Treťou výzvou je dvojaká kvalita potravín na trhoch Európskej únie. „Európska komisia uznáva existenciu tohto problému, ktorý vytvára druhú kategóriu obyvateľov, s čím nemôžeme súhlasiť,“ doplnil predseda vlády SR.  
 
Počas otváracieho ceremoniálu vystúpili s príhovorom aj ministrerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík.
 
Predseda SPPK priblížil prítomným aktuálny stav rezortu. Stručne informoval o výsledkoch žatvy, ale hovoril aj o predpokladanej úrode jesenných plodín. "Tohtoročné sucho nám ubralo 20% z hustosiatych obilnín. Pätinové výpadky očakávame aj pri jesenných plodinách. Je to stav, ktorý je priamym dôsledkom sucha, ale aj toho, ako sa nám z pôdy vytráca humusová zložka. Pokiaľ pre klesajúce stavy hospodárskych zvierat nedávame dostatočné množstvo hnoja do pôdy, tak pôdu nielenže patrične nevyživujeme, ale zároveň pôda stráca svoju schopnosť zadržiavať vodu. A aj tento fakt musíme vnímať, keď hovoríme o príčinách nižších úrod," dodal Milan Semančík. Predseda SPPK sa zároveň poďakoval všetkým poľnohospodárom a potravinárom na ich obetavú prácu v prospech chlebové odvetvia. 
 
predseda SPPK Milan Semančík počas príhovoru 
 
Stánok SPPK 
 
 
Počas výstavy zavítali do stánku Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory viacerí významní predstavitelia agropotravinárskeho odvetvia. V oficiálnej delegácii, ktorá si po otváracom ceremoniáli prezrela výstavisko a zavítala aj k stánku SPPK, bola ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná, generálni riaditelia sekcií ministerstva, ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš, ale aj prezident SR Ivan Gašparovič.
 
 
Počas štyroch výstavných dní sa s vedením SPPK stretli aj ďalší hostia: spomenieme českého senátora Jana Velebu, štátneho tajomníka MPRV SR Gabriela Csicsaia, riaditeľa VÚEPP Štefana Adama, ale prišli aj členovia predstavenstva SPPK, členovia prvovýrobných či potravinárskych zväzov a združení či priatelia a podporovatelia agropotravinárskeho odvetvia na Slovensku. 
 
 
Okrúhle stoly 
 
Celkovo päť diskusných Okrúhlych stolov patrilo k sprievodnému odbornému programu výstavy. Hneď prvého sa zúčastnil aj predseda SPPK Milan Semančík. Diskutovalo sa o Spoločnej poľnohospodárskej politike po roku 2020.
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora svoj návrh k SPP vyjadrila v Bratislavskej deklarácii. Predseda komory Milan Semančík počas diskusie vyzval na spoločný postup. „Bratislavskú deklaráciu sme už posunuli ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Aj pri žatevnom výjazde s premiérom som upozornil, že treba pripraviť spoločný materiál na rokovanie vlády, aby sa nestalo, že samospráva v otázkach budúcnosti SPP ide jednou cestou a vláda druhou. Bolo by dobré, keby sme sa všetci zjednotili a zabojovali o to, aby nová SPP bola pre našich poľnohospodárov lepšia, než je tá súčasná,“ vysvetlil predseda SPPK. Komora je pripravená diskutovať a spolupodieľať sa na oficiálnom materiáli k budúcej SPP, s ktorým budeme všetci jednotne vystupovať a ktorý bude naozaj našim spoločným názorom vo vzťahu k SPP. "Česi už majú takýto dokument pripravení na predloženie do vlády, poľská vláda ho už schválila," uviedol M. Semančík. 
 
počas diskusného stola G. Matečná a M. Semančík
 
Ústredný riaditeľ SPPK Jozef Artim sa zúčastnil diskusného stola k rizikám v poľnohospodárstve a člen Predstavenstva SPPK Oliver Šiatkovský hovoril o zeleninárstve a jeho možnostiach rozvoja.
 
 
Národný potravinový katalóg
 
O spustení Národného potravinového katalógu sa hovorilo počas ďalšieho Okrúhleho stola. O tejto téme, ale aj čerstvosti vo verejných stavovacích zariadeniach hovoril podpredseda SPPK Dušan Janíček, výkonný riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár a riaditeľka Výskumného ústavu potravinárskeho Zuzana Nouzovská. Tomuto diskusnému stolu predchádzala aj tlačová beseda, počas ktorej sa projekt Národného potravinového katalógu oficiálne odštartoval aj na verejnosti. 
 
tlačová beseda k Národnému potravinovému katalógu
 
Ocenenie pre predsedu SPPK 
 
Predseda SPPK Milan Semančík si v sobotu 19. augusta v priestoroch zrekonštruovaného amfiteátra výstaviska Agrokomplex prevzal z rúk ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej vyznamenanie - striebornú medailu za zásluhy v rozvoji agropotravinárskeho komplexu na Slovensku. 
Zlatú medailu ministerstva dostal in memoriam aj dlhoročný zamestnanec Úradu SPPK, odborník najmä v oblasti GMO a kritik rastúceho vplyvu korporácií v Európe a vo svete, Igor Šarmír.
 
 
Predseda M. Semančík v reakcii na ocenenie uviedol, že ho vníma ako ocenenie celého tímu ľudí, kolegov, odborníkov, ktorí pracujú v SPPK v prospech slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva. 
 
 
 
Tohtoročný Agrokomplex sa podľa organizátorov odlišuje od predchádzajúcich ročníkov nebývalým počtom odborných diskusných stolov, aj programom pre celé rodiny. Interaktívny pavilón F je venovaný expozícii slovenského vidieka v minulosti a dnes. Cieľom je spoznávanie Slovenska zaujímavou hravou formou pre deti. Národná výstava hospodárskych zvierat predstavuje chov zvierat na Slovensku, novinkou je prezentácia nového plemena Slovenská dojná ovca. 
 
Voľná plocha je už tradične zameraná na poľnohospodársku techniku, ktorú dopĺňa expozícia orientovaná na spoznávanie práce na poli, chov zvierat a výslednú potravinu na pulte v obchode. Celá náučno-poznávacia prezentácia je doplnená sprievodným programom pre odborníkov a súťažami pre deti. 
 
Rastlinná výroba je počas Agrokomplexu prezentovaná na výstavných políčkach výstavami Dni poľa a Zelenina, ovocie roka. Najlepšie slovenské potraviny ocenené Značkou kvality môžu návštevníci ochutnať v pavilóne M1, kde sa konajú aj Farmárske trhy. Tradičné slovenské produkty ponúka výstava Coop Expo. Ľudové zvyky a prácu remeselníkov vidia návštevníci v pavilóne M2, ktorý zároveň ponúka prezentáciu vedy, výskumu a školstva. Atrakciou pavilónu je 14 metrov dlhé akvárium plné rýb. 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce