#MojaPracaMaZmysel

Štátny inštitút odborného vzdelávania v spolupráci so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou spúšťa od dnešného dňa /3. júl 2017/ letnú informačnú kampaň k systému duálneho vzdelávania. Cieľom kampane je prilákať mladých ľudí na štúdium tých odborov, ktorých absolventi chýbajú na trhu práce.

 
 
Prieskumy hovoria, že až dvaja z troch rodičov žiakov 8. a 9. ročníkov základných škôl deklarujú, že strednú školu si vyberá samo dieťa. Až 80% opýtaných rodičov uviedlo, že informácie o možnostiach stredoškolského štúdia získava od svojho dieťaťa a pre 76% opýtaných sú zdrojom informácií i osobné rozhovory s priateľmi či známymi.
 
No na druhej strane až 32% vysokoškolsky vzdelaných ľudí pracuje na stredoškolskej pozícii a až 60% stredoškolských absolventov nepracuje v odbore. Rovnako tak prieskumy ukazujú, že každý tretí absolvent vysokej školy si nenájde vysokoškolskú pozíciu do päť rokov od ukončenia štúdia.
 
„Preto práve počas voľnejšieho letného obdobia chce Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV)  v spolupráci so stavovským a profesijnými organizáciami upriamiť pozornosť na dôležitosť výberu strednej školy a najmä študijného či učebného odboru, kde ako riešenie vidíme práve systém duálneho vzdelávania. Rodičia a deti by si totiž nemali nechať výber strednej školy na poslednú chvíľu,“ povedal Michal Bartók, riaditeľ ŠIOV.
 
 
Kampaň štartuje 3. júla promovaním učebného odboru pekár. Prognózy trhu práce uvádzajú, že v rokoch 2018/2019 bude na našom trhu potrebných 96 pekárov a následne do roku 2025 každý rok v priemere 13 ďalších. V školách však tento odbor študuje sotva polovica žiakov.
 
Učebný odbor „pekár“ alebo „cukrár pekár“ môžu žiaci študovať na strednej odbornej škole, pričom absolventi získajú vysvedčenie o záverečnej skúške a výučný list. Učebný odbor „Pekár“ je trojročným odborom, kombinovaný učebný odbor „Cukrár - pekár“ má štúdium rozdelené na štyri roky.
 

 
 
„Naši pekári potrebujú do výroby kvalifikovanú aj nekvalifikovanú pracovnú silu. Chýbajú im mladí ľudia, ktorí by v budúcnosti pracovali v pekárňach a snažili sa zachovať toto remeslo, a to práve v časoch silnej konkurencie polotovarov na pultoch obchodov. Veď na čerstvom, poctivo upečenom chlebe či pečive si pochutí každý z nás. Ich kúpou automaticky podporí slovenských pekárov a regióny,“ hovorí predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík.
 
„Do kampane sme sa rozhodli zaradiť práve profesiu pekára ako profesiu, ktorá je na našom pracovnom trhu dôležitá. Pekárstvo ponúka stabilnú prácu, no napriek tomu mladých pekárov je u nás ako šafránu,“ doplnil Michal Bartók.
 
Internetový sprievodca trhom práce uvádza pre profesiu pekár takmer 130 voľných pracovných miest. Jednou z výhod štúdia v systéme duálneho vzdelávania je možnosť získať pracovnú zmluvu u konkrétneho zamestnávateľa. Zároveň však má absolvent možnosť osamostatniť sa a otvoriť si vlastnú pekáreň.
 
Informačnú kampaň nosne spúšťame v online prostredí na portáli dualnysystem.sk, FB profile @dualnevzdelavanie, na portáloch so školskou tematikou, na istp.sk, na FCB profiloch a weboch ostatných partnerov kampane, ako aj na obrazovkách vo vlakoch. Celkovo počas leta predstavíme 8 vybraných profesií, prinesieme informácie o prognózach trhu práce, rozhovory s úspešnými ľuďmi v danej profesii, informácie o školách a zamestnávateľoch zapojených do systému duálneho vzdelávania.
 
Viac informácií o učebnom odbore „pekár“ alebo „cukrár pekár“ nájdete na: http://dualnysystem.sk/pekar.aspx 
 
Celú kampaň a všetky profesie bude spájať hashtag #MojaPracaMaZmysel  a hashtag #dualnevzdelavanie.
 
 
Kontakt:
Mgr. Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory
Mobil: + 421 911 646 628, e-mail: [email protected], web: www.sppk.sk
 
Martina Slušná, Štátny inštitút odborného vzdelávania
Mobil: + 421 911 469 675, e-mail: [email protected], web: www.dualnysystem.sk  
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce