Sladovnícky poľný deň v Trebaticiach

V utorok 20. júna 2017 sa na Agro-družstve v Trebaticiach uskutočnil prvý ročník celoslovenského Sladovníckeho poľného dňa. Jeho cieľom bolo povzbudiť slovenských farmárov, aby pestovali sladovnícky jačmeň, lebo na Slovensku je veľa sladovní, ktoré majú o túto významnú komoditu veľký záujem.
 
 
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, ktorého členovia reprezentujú  90% trhu so slovenským pivom a sladom, zorganizoval prvý ročník Sladovníckeho poľného dňa. Cieľom organizácie tohto podujatia bolo povzbudiť slovenského pestovateľa sladovníckeho jačmeňa, aby pestoval túto komoditu, lebo na Slovensku je veľa sladovní, ktoré majú o ňu veľký záujem.
 
Organizátormi podujatia, ktoré sa konalo v Agro-Družstve Trebatice, sú najvýznamnejšie slovenské sladovne, spoločnosť BASF a osivárske spoločnosti. Jeho cieľom bolo umožniť šľachtiteľom, pestovateľom a spracovateľom sladovníckeho jačmeňa vymeniť si informácie a skúsenosti nevyhnutné na dosiahnutie kvality, ktorá spĺňa požiadavky sladovníkov.
 
 
„Slovenské združenie výrobcov piva a sladu by organizovaním takýchto podujatí chcelo prispieť k zastaveniu poklesu výmery osevných plôch sladovníckeho jačmeňa,“ hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu a ďalej dodáva: „Ak presvedčíme pestovateľov, že sladovnícky jačmeň je perspektívna komodita a pomôžeme im ho úspešne pestovať, zabezpečíme slovenským sladovniam dostatok suroviny z domácej produkcie, bez ktorej nemôžu vyrábať slad, ktorý je konkurencieschopný na zahraničných trhoch.“
 
Štefan Ryba, generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR uviedol: „Slovenský slad je aj našou najvýznamnejšou exportnou agrokomoditou po prvom spracovaní. Naši sladovníci si toto postavenie udržia len vtedy, ak budú slovenskí farmári pripravení pestovať kvalitný sladovnícky jačmeň. Cením si prácu poľnohospodárov, ktorí zotrvávajú pri pestovaní sladovníckeho jačmeňa v týchto náročných podmienkach.“
 
Dodatočné informácie o sladovníckom jačmeni a slade 
 
Sladovnícky jačmeň je z hľadiska obchodu s poľnohospodárskymi komoditami veľmi zaujímavá komodita. Slovensko má dlhú tradíciu nielen pestovania jačmeňa ale aj jeho spracovania na slad, ktorý je základnou surovinou na výrobu piva. Slad vyrábaný na Slovensku spĺňa najprísnejšie kvalitatívne parametre a je dlhodobo žiadaným artiklom  na svetových trhoch.
 
 
Napriek týmto skutočnostiam v posledných rokoch sa stále menej slovenských poľnohospodárov rozhodne zasiať práve sladovnícky jačmeň. Je to plodina, ktorá vyžaduje  výber vhodných odrôd a špeciálnu agrotechniku, pri dodržaní správnych postupov môže byť rentabilnou komoditou.
 
Ako klesajú osevné plochy, tak klesá aj úroda jačmeňa na Slovensku a to spôsobuje problém slovenským sladovníkom, ktorí ho nevedia získať dostatok na domácom trhu. Nákup jačmeňa zo zahraničia za účelom uspokojenia dopytu pivovarníkov v širšom európskom regióne zvyšuje sladovníkom výrobné náklady a tým znižuje ich konkurencieschopnosť na zahraničných trhoch.
 
Tento negatívny domino efekt by sladovníci chceli zastaviť organizovaním podujatí pre pestovateľov, ktoré by ich povzbudzovali rozhodnúť sa pre odporúčané odrody sladovníckeho jačmeňa a používať správnu agrotechniku, ktoré sú základným predpokladom pre dobré výnosy a kvalitný sladovnícky jačmeň.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce