Deň chovateľov ošípaných v Nitre

Podujatie zorganizoval Zväz chovateľov ošípaných v spolupráci s Plemenárskymi službami, š.p., Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom  – Výskumným ústavom živočíšnej výroby, Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou, agrokomplexom NÁRODNÝM VÝSTAVISKOM, š. p. a Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
 
 
Podujatie otvoril predseda zväzu MVDr. Andrej Imrich. Moderátorom podujatia bol Ing. Ján Huba. Predseda zväzu chovateľov ošípaných vo svojej prednáške upozornil na súčasnú situáciu v sektore, pričom vychádzal zo stavu v sektore v minulom  období. Nákupná cena ošípaných v roku 2013 začala klesať, pričom kritickým obdobím bol koniec roku 2015 a začiatok roku 2016, kedy cena ošípaných v živom stave klesla pod 1 EUR/kg. V súčasnom stave sú priemerné nákupné ceny ošípaných v živom na Slovensku mierne pod priemerom nákupných cien v Maďarsku a Poľsku, avšak sú mierne vyššie, ako je priemerná nákupná cena v Českej republike. Priemerná cena je v súčasnosti 1,4 EUR/kg v živom stave.
 
Tržby verzus náklady
 
Počas chovateľského dňa boli hodnotené aj tržby v sektore v rokoch 2013 až 2016. Tržby v uvedenom období klesli v sektore o viac ako  42 mil. EUR, pričom podpora za toto obdobie bola 7,7 mil. EUR. Predseda zväzu zároveň hodnotil náklady na kilogram bravčového mäsa, ktoré by mali byť na úrovni 1,2 EUR/kg. V súčasnosti je teda nákupná cena mäsa pre chovateľov ošípaných priaznivá (pohybuje sa v rozpätí 1,4 až 1,45 EUR/kg), avšak chovatelia musia plniť svoje záväzky ešte z predchádzajúceho obdobia, ktorými zaťažili svoje podniky v minulosti. Na druhej strane predseda zväzu poukázal na súčasný nedostatok odstavčiat z domácich chovov.
 
Aké sú požiadavky chovateľov na najbližšie obdobie?
 
 
Požiadavka ZCHOS-D je vytvorenie stabilných podmienok pre chovateľov ošípaných, tak ako bolo prisľúbené na stretnutí konanom 27. mája 2017, pričom sa na stretnutí zúčastnila pani ministerka pôdohospodárstva, štátny tajomník, generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva, zástupcovia zväzu a chovateľov a zástupcovia SPPK.
K ďalším úlohám patrí zlepšenie priemerného odchodu, ako aj zvyšovanie úžitkových parametrov.
 
Veterinárna oblasť
 
Podľa programu boli ďalšie prednášky zamerané na nákazovú situáciu v chovoch ošípaných, spôsoby predchádzania ochoreniam, ako aj bezpečnosť potravín na Slovensku.
Napriek tomu, že na Slovensku máme nákazovú situáciu dobrú, resp. nevyskytuje sa u nás napríklad Africký mor ošípaných, je potrebné pozorne sledovať situáciu v okolitých krajinách. Ohniská pri Africkom more ošípaných boli zaznamenané na Ukrajine, Poľsku, v Litve (väčšina územia), Lotyšsku (takmer celé územie je infikované) a Estónsku.
Slovensko v minulom roku vyšetrilo viac ako 1 000 vzoriek diviakov, a to či už z ulovených alebo z uhynutých. Nárazníková oblasť v roku 2017 je cca 30 km od hranice s Ukrajinou, kde sú prijaté prísne opatrenia, tieto opatrenia sa dodržiavajú v okresoch Trebišov, Michalovce, Snina a Sobrance.
 
Kvalita domáceho mäsa
 
O kvalite mäsa hovorila podľa programu Ing. Martina Gondeková, PhD. Pri falšovaní potravín sa spotrebiteľom predávajú potraviny pod iným názvom alebo iným falšovaným spôsobom. Z potravinových afér spomenula dioxín v krmivách pre ošípané v roku 2010 alebo vyrábanie výrobkov z uhynutých tiel ošípaných v roku 2015 v Číne. Na Slovensku je zabezpečená kontrola v každom článku potravinového reťazca, teda na farmách, pri transporte, na bitúnkoch, v obchodoch či reštauráciách. Od 1.4.2015 došlo k zmenám pri označovaní mäsa, pričom je povinnosťou uvádzať označovanie pôvodu, čo napriek platnej legislatíve je ešte aj v tomto období v niektorých prípadoch zavádzajúce.
 
Spotreba mäsa
 
Spotreba mäsa sa od roku 1990 znižuje, v minulosti boli záporná daň z obratu, po jej zrušení sa znížila rapídne spotreba mäsa na Slovensku. V súčasnosti je spotreba na úrovni 50,2 kg, pričom spotreba bravčového mäsa je asi 33 kg, pričom domáca výroba pokrýva spotrebu na úrovni asi 12 kg.
 
Manažment odstavu ciciakov
 
Zástupca spoločnosti De Heus sa v prednáške zameral na podmienky odchovu ciciakov. Zdôraznil základné chovateľské zásady, najmä požiadavky ciciakov na teplotu, požiadavky na vodu, jej správne podávanie, ďalej napríklad vplyv spotreby vody na príjem krmiva. Vo svojom vystúpení hodnotil zástupca spoločnosti rôzne podmienky a upozornil na faktory, ktoré ovplyvňujú výsledky chovu ošípaných, pričom doplnil svoje vystúpenie o praktické príklady.
 
Poznatky zo zahraničia
 
 
O nových poznatkoch v chove ošípaných hovoril zástupca z Poľska, zo spoločnosti, ktorá vyrába krmivá pre chovateľov ošípaných, ale aj pre ostatné druhy zvierat. Spoločnosť zároveň vyrába aj listové hnojivá, teda pôsobí v oblasti živočíšnej, ale aj rastlinnej výroby.
 
Poznatky z výroby bravčového mäsa bez antibiotík
 
Doktor Jozef Malček podrobne upozornil na spôsoby chovu, pričom sa zameral najmä na kvalitu mäsa a využívanie antibiotík v chove ošípaných. Z praxe uviedol viaceré prípady, ktoré boli v minulosti zaznamenané.
 
Po seminári pokračoval deň chovateľov prehliadkou zvierat, vyhodnotením súťaže vo varení guláša a odbornými diskusiami. Aj takéto podujatia pomôžu nielen zvýšiť úroveň vedomostí, ale aj spotrebu domáceho bravčového mäsa.
 
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce