Ovenálie 2017

Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku-družstvo organizuje 11.júna 9. ročník celoslovenských ovčiarskych slávností - Ovenálie 2017.
 
 
Začiatok je plánovaný o 9:30, kedy sa začnú folklórne vystúpenia. Oficiálne otvorenie bude o 10:00. Ovenálie sa budú konať v amfiteátri obce Východná. Podujatie je pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a Žilinského samosprávneho kraja. Spoluorganizátorom je obec Východná. Počas dňa vystúpia folklórne súbory z Liptova aj iných regiónov Slovenska. Všetci návštevníci budú mať možnosť vidieť ukážky výroby syra, výroby bryndze, ukážky strihania oviec a spracovania vlny. Nebude chýbať ani súťaž o najlepší ovčí a kozí syr- o Majstra syrára, ktorá sa uskutoční pod odbornou garanciou Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Rovnako návštevníci uvidia aj súťaž o najkrajšiu syrovú tortu.    
 
 
Počas Ovenálií sa uskutočnia sa aj divácky veľmi atraktívne Majstrovstvá Slovenska (8. ročník) v ťahaní syrovej nite. Účastníci sa pokúsia o prekonanie rekordu z roku 2012, keď súťažiaca vytiahla niť s dĺžkou 158 m. Program obohatí aj súťaž vo varení guláša z ovčieho mäsa. Pre záujemcov o remeselné výrobky súvisiace s chovom oviec a kôz  budú k dispozícii predajcovia takýchto produktov. Ovčiarsky gazdovský dvor ponúkne návštevníkom výrobky z ovčieho mlieka a ich ochutnávku. Pre všetkých priaznivcov jahňacieho, ovčieho či baranieho mäsa je pripravená ovčiarska tombola, kde hlavnou cenou je JAHŇACINA NA CELÝ ROK!!! V rámci výstavy oviec a kôz budú vystavené dva NAJVÄČŠIE barany na Slovensku.
 
V roku 2016 Ovenálie navštívilo viac ako 8000 návštevníkov.
 
 
Touto formou si Vás dovoľujeme pozvať na Ovenálie 2017.
  
Veríme, že Vás táto informácia zaujala a podporíte jedinečné celoslovenské ovčiarske slávnosti Ovenálie 2017 aj svojou účasťou na súťažiach alebo ako návštevník. Aj takto podporíte myšlienku oživenia chovu oviec na Slovensku. Podrobnosti o súťažiach, prihlášky a propozície nájdete na www.zchok.sk .
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce