Koncepcia rozvoja poľovníctva v SR

Na medzirezortnom pripomienkovom konaní je návrh "Koncepcia rozvoja poľovníctva v Slovenskej republike – národný program rozvoja poľovníctva a zachovania genofondu voľne žijúcej zveri".
 
 
Ilustračný obrázok
 
Vaše pripomienky očakávame na e-mailovej adrese: [email protected]
 
Termín na zaslanie do 18.05.2017
 
Cieľ: Zabezpečiť trvalo udržateľné obhospodarovanie a využívanie voľne žijúcej zveri, ochranu a zachovanie jej genofondu a zachovanie biodiverzity, v súlade so záujmami ochrany prírody a krajiny, pri rešpektovaní potreby ochrany poľnohospodárskej a lesnej výroby pred škodami spôsobenými zverou a pri zabezpečení ochrany zdravia a bezpečnosti občanov Slovenskej republiky.
 
Koncepcia pozostáva z troch častí:
V prvej časti "Cieľ a účel koncepcie" sa vymedzil cieľ koncepcie, ktorým je zabezpečiť trvalo udržateľné obhospodarovanie a využívanie voľne žijúcej zveri, ochranu a zachovanie jej genofondu a zachovanie biodiverzity, v súlade so záujmami ochrany prírody a krajiny, pri rešpektovaní potreby ochrany poľnohospodárskej a lesnej výroby pred škodami spôsobenými zverou a pri zabezpečení ochrany zdravia a bezpečnosti občanov Slovenskej republiky a účel koncepcie, ktorým je stanoviť ciele v časovom horizonte rokov 2017-2030 tak, aby vo verejnom záujme bolo zabezpečené trvalo udržateľné, racionálne, cieľavedomé obhospodarovanie a využívanie voľne žijúcej zveri a aby sa poľovníctvo zároveň rozvíjalo ako prirodzená súčasť života na vidieku.
 
V druhej časti "Zhodnotenie doterajšieho stavu a koncepčné zámery“ sa koncepcia venuje postaveniu poľovníctva v modernej spoločnosti, riadeniu poľovníctva na Slovensku, poľovným revírom a ich užívaniu, hlavným druhom zveri na Slovensku, ich početnosti a regulácii, ochrane a zachovaniu genofondu zveri, zachovaniu, ochrane a zlepšovaniu životného prostredia zveri, škodám spôsobeným zverou a na zveri, poľovníckemu plánovaniu a ďalším aktivitám poľovníctva ako aj práci s verejnosťou, hospodárnosti a ekonomike poľovníctva, zužitkovaniu zveriny, vede, výskumu a vzdelávaniu a slovenskému poľovníctvu v medzinárodnom kontexte. Koncepčné zámery uvádzané v jednotlivých oddieloch sú navrhované ako spôsob riešenia na dosiahnutia cieľa.
 
Tretia časť "Strategické ciele poľovníctva a opatrenie na ich dosiahnutie“ definuje strategické ciele a navrhuje súbor opatrení na ich dosiahnutie. Hlavným strategickým cieľom koncepcie je zabezpečenie trvalo udržateľného, racionálneho a cieľavedomého obhospodarovania a využívania všetkých druhov voľne žijúcej zveri ako prírodného bohatstva a súčasti prírodných ekosystémov, ktorého dosiahnutie predpokladá pri splnení nasledujúcich čiastkových strategických cieľov: Dosiahnutie optimálnej sociálnej štruktúry populácií raticovej zveri, zníženie početných stavov, ochrana poľnohospodárskej a lesnej výroby pred škodami spôsobenými zverou. Zvýšenie početných stavov malej zveri a zlepšenie jej životného prostredia. Dosiahnutie a udržanie primeranej početnosti ostatných druhov zveri. Vytvorenie vhodných podmienok pre poľovnícke obhospodarovanie zveri a dosiahnutie vyššie uvedených strategických cieľov. Zvýšenie odbornosti na všetkých stupňoch riadenia poľovníctva (štátna správa, samospráva, poľovnícky hospodár) a posilnenie štátneho dozoru v poľovníctve, eliminácia porušovania všeobecne záväzných predpisov v poľovníctve. Zabezpečenie ochrany zdravia a bezpečnosti obyvateľov v súvislosti so zverou a s výkonom práva poľovníctva. Zlepšiť vnímanie poľovníctva nepoľovníckou verejnosťou. V tejto je určená zodpovednosť a termíny na dosiahnutia strategických cieľov.
 
V prílohe koncepcie sú uvedené tabuľové prehľady jarných kmeňových stavov a normovaných kmeňových stavov jednotlivých druhov zveri na Slovensku a ich porovnanie, sociálna štruktúra jarných kmeňových stavov a lovu raticovej zveri na Slovensku v roku 2015 v %, jarné kmeňové stavy zveri podliehajúcej poľovníckemu plánovaniu na Slovensku – skutočnosť 2015, cieľový normovaný kmeňový stav, požadovaný jarný kmeňový stav v jednotlivých časových horizontoch do roku 2030, optimálna druhová štruktúra zveri (cieľový normovaný kmeňový stav) na Slovensku podľa jednotlivých poľovných oblastí, požadovaný jarný kmeňový stav raticovej zveri v jeleních, srnčích a v poľovných oblastiach pre malú zver podľa rokov a ekonomika poľovníctva na Slovensku v roku 2015.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce