S agromanažérmi o výrobe, obchode a zákazníkoch

Vďaka spolupráci so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou si 20. apríla 2017 študenti Fakulty ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, inžinierskeho programu Agrárny obchod a marketing na predmete Európsky spotrebiteľ a spotrebiteľské správanie mohli vypočuť prednášku a participovať na diskusii odborníkov z agromanažérskej praxe na tému trh, výroba, spotreba a spotrebiteľské správanie.
 
 
Prednášky a diskusie sa zúčastnili: Ing. Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu, Ing. Adrián Šedivý, zástupca Slovenských cukrovarov a spoločnosti AGRANA, Ing. Jozef Šumichrast, PhD., riaditeľ RPPK Trnava a Ing. Jana Semančíková, zástupkyňa Agropodniku a.s.
 
Prednášku otvorila dekanka FEM prof. Elena Horská. Hovorilo sa o prepojení teórie s praxou a využití moderných marketingových prístupov pre podporu predaja agropotravinárskych produktov vyprodukovaných na Slovensku. Tematicky sa jednotliví prednášajúci venovali hlavným komoditám: Ing. Semančíková obiliu, Ing. Šedivý cukru a Ing. Voskár mlieku a mliečnym výrobkom. Ing. Šumichrast, PhD. uviedol niektoré spoločné problémy a tiež poukázal na vybrané príklady dobrej praxe pri poziciovaní lokálne vyprodukovaných produktov na trhu (napr. cibuľa a jahody na PD Madunice – marketingová podpora samozberu).
 
 
Počas prednášky sa hovorilo aj o spotrebiteľských preferenciách a najnovších trendoch. Tieto témy sú veľmi aktuálne, a to v súvislosti s vnímaním cukru, plodiny, z ktorej pochádza, úrovne rafinovania, či vplyve obalov na spotrebiteľské vnímanie. O nových trendoch v marketingovej komunikácii sa hovorilo v súvislosti s marketingovou kampaňou „Adoptuj kravičku.“ Ing. Voskár poukázal na faktory, ktoré viedli k úspešnosti celej akcie. Patrila k nim interakcia, pridaná hodnota a nové formy komunikácie so zákazníkom.
 
V diskusii sa hovorilo o možnostiach uplatnenia študentov marketingu na odborných stážach a pracovných pozíciách v agrosektore, ako aj o intenzívnejšej spolupráci FEM s agropodnikmi a agromanažérmi. Vedenie FEM a vedenie SPPK sa nakoniec dohodli, že zimný semester 2017/2018 začnú tzv. Agro-týždňom, ktorý odštartuje tematická exkurzia na kulinársky festival Mňam Fest v Bánovciach nad Bebravou.
 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce