Ovčiari opäť prišli „Zo salaša do mesta“

Slovensko patrí medzi krajiny s najmenšou spotrebou ovčieho mäsa na obyvateľa za rok. Podľa oficiálne dostupných údajov je naša spotreba len niečo cez 11 dkg ročne. Napriek tomu, že ovce sú chované na kvalitných pasienkoch a v mäse, mlieku a výrobkoch z ovčieho mlieka sa nachádzajú pre náš život dôležité minerálne látky, vitamíny či aminokyseliny, nevieme doceniť kvalitu dostupných produktov.
 
 
Už pred ôsmimi rokmi sa Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora Považská Bystrica v spolupráci s mestom Považská Bystrica a salašmi z celého regiónu rozhodli zvýšiť spotrebu ovčích výrobkov. Na podujatí "Zo salaša do mesta" ponúkajú ľuďom každý rok to najkvalitnejšie zo svojho kraja. Aj vďaka zanieteniu organizátorov sa mení pohľad na mäso a mliečne výrobky z ovčieho mlieka. Len málokedy si spotrebitelia môžu kúpiť bryndzu či žinčicu a syr vyrobený len z ovčieho mlieka (bežne sú tieto produkty vyrábané z ovčieho a kravského mlieka resp. v prípade bryndze zmiešaním ovčieho a kravského syra v rôznom pomere).
 
Tohtoročné podujatie „Zo salaša do mesta" bolo zamerané na propagáciu salašníctva a spracovania ovčieho a jahňacieho mäsa. Pri Mestskom úrade v Považskej Bystrici mohli záujemcovia ochutnať jedlá z ovčieho mäsa, bryndzové halušky, ale aj rôzne výrobky z ovčieho mlieka. Pre návštevníkov pripravili usporiadatelia aj ukážku ťahania syrových nití, strihanie oviec a sprievodný program.
 
 
Usporiadateľom a chovateľom, ktorí sa na podujatí zúčastnili a spropagovali kvalitné produkty a samotný chov oviec na Slovensku, patrí veľké poďakovanie. Už teraz nepremeškajte podujatie v roku 2018.
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce