Hydinári k téme kauzy brazílskeho mäsa

Únia hydinárov Slovenska už niekoľko rokov upozorňuje na neustále sa objavujúce aféry so zahraničnými potravinami. Za posledné roky ich bolo niekoľko desiatok – falšovanie mäsa v krajinách EÚ, rastové antibiotiká a stimulátory v poľskom hydinovom mäse, posypová soľ v poľských potravinách, kyselina mravčia v poľskej kvasenej kapuste, plesnivé vajcia z Poľska.
 
 
V posledných 2 rokoch sú pri hydine a vajciach známe prípady brazílskych kuracích pŕs s antibiotikami, poľských kurčiat so salmonelou, poľského kuracieho mäsa s obsahom nepovolených polyfosfátov, poľských vajec s vysokým obsahom dioxínov a nakazených salmonelou.
 
Napriek tomu, že v roku 2017 ubehli iba tri mesiace, už sme zaregistrovali viacero škandálov:
 
1) dovoz potravín nižšej kvality do obchodov strednej a východnej Európy z krajín západnej Európy,
2) poľská karcinogénna mrkva,
3) brazílske hydinové a hovädzie mäso.
 
V marci 2017 sa zistilo, že v Brazílii sa spracováva a predáva hovädzie a hydinové mäso, ktoré ohrozuje zdravie spotrebiteľov. Nebezpečné brazílske mäso sa dováža aj na trh EÚ. Medzi týmito firmami je aj popredný brazílsky producent hydinového mäsa BRF. Brazílski výrobcovia používajú kyseliny a ďalšie chemikálie, aby zamaskovali, že tovar je pokazený. Do hydinového mäsa primiešavali vodu, zemiaky, alebo lepenku.  
 
Nevyhovujúce brazílske hydinové mäso sa predáva aj na Slovensku, a to celoplošne:
- v takmer všetkých obchodných reťazcoch,
- bolo nájdené v 495 stravovacích zariadeniach.
 
"Ročne sa na Slovensko dovezie viac ako 9 000 ton hydinového mäsa z Brazílie, čo je rovnaké množstvo ako 1/6 produkcie hydinového mäsa u nás. Aký to môže mať vplyv na zdravie našich spotrebiteľov a najmä našich detí? Veľmi veľký, avšak negatívny", uviedol počas tlačovej besedy riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. 
 
 
Vďaka predchádzajúcim vládam a štátnej politike nie je SR vo výrobe hydinového mäsa už viac ako 10 rokov sebestačná a patrí jej v tomto ukazovateli predposledné miesto v rámci EÚ. Dnes je sebestačnosť iba na úrovni 54 % a podiel slovenského hydinového mäsa na pultoch obchodných reťazcov je iba 44 %. Zvyšok ponuky obchodu predstavuje dovážané hydinové mäso, ktoré je spojené v posledných rokoch s viacerými potravinovými aférami. Potravinová bezpečnosť Slovenska v oblasti hydinového mäsa je z týchto dôvodov katastrofálna.
 
Stále sa nám nedarí riešiť situáciu v zariadeniach spoločného stravovania a školského stravovania, kde je vysoký podiel (až 90 %) dovážaného hydinového mäsa. Stravovacie zariadenia podľahli tlaku distribútorov a okolia na prípravu jedla z lacného a najmä nekvalitného dovážaného hydinového mäsa, čím prichádza k ohrozeniu zdravia stravníkov. Najviac negatívny dopad to má na deti a mládež, či cez zníženie imunity, vznik alergií alebo ďalšie negatívne následky.
 
Je nevyhnutné, aby zariadenia verejného a školského stravovania varili iba z domáceho hydinového mäsa, ktoré podlieha prísnej kontrole. Je dôležité, aby sa aj rodičia zaujímali o pôvod hydinového mäsa, ktoré konzumujú ich deti v školských jedálňach, pretože z dôvodu veľkého počtu afér so zahraničnými potravinami v posledných rokoch, považujeme za bezpečné, kvalitné a zdravé pre vývin detí iba hydinové mäso pochádzajúce zo Slovenska.
 
Mäso používané v stravovacích zariadeniach je anonymné bez kontrol, preto považujeme za nevyhnutné zmeniť legislatívu tak, aby mäso v sektore stravovania rovnako ako v obchodoch spadalo pod kontrolu ŠVPS SR.
 
Zákazník by sa mal zaujímať o pôvod hydinového mäsa na pultoch obchodov ako aj v stravovacích zariadeniach. Dnes máme iba 4 slovenských spracovateľov hydiny. Na Slovensku je v súčasnej dobe 49 prevádzok, ktoré prebaľujú zahraničné hydinové mäso, niekoľko desiatok skladov a veľkoobchodníkov, ktorí dodávajú tiež prevažne zahraničné mäso.
 
Čo sa má ešte stať, aby sme prestali konzumovať odpad zo zahraničia?
 
 
Opatrenia:
- zvýšenie intenzity kontrol dovážaného hydinového mäsa, najmä u veľkoobchodníkov
- zavedenie stáleho veterinárneho dovozu u prebaľovačov a rozrábačov hydiny
- prechod kontroly potravín v sektore verejného stravovania na ŠVPS SR
- povinné označovanie krajiny pôvodu v jedálnom lístku v reštauráciách
- povinný nákup hydiny od domácich výrobcov v školskom stravovaní
- orientácia spotrebiteľa na nákup domácej hydiny
- podpora chovu hydiny v SR
- zmena európskej legislatívy – menej ako 30 vzoriek pri odberoch vzoriek na kontrolu
- záujem rodičov o pôvod mäsa v školských jedálňach
- rozlišovanie výrobcu a dodávateľa - neuspokojiť sa s odpoveďou od slovenského dodávateľa
- povinné označovanie na cenovke u nebalených potravín s určením minimálnej veľkosti písma
 
 
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce