Vyznamenanie pre ministerku pôdohospodárstva

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná sa stala prvým občanom Slovenska, ktorého vyznamenali vysokým francúzskym štátnym vyznamenaním za zásluhy v poľnohospodárstve. Vyznamenanie najvyššej triedy jej udelil francúzsky minister poľnohospodárstva, agropotravinárstva a lesníctva Stéphane Le Foll.
 
G. Matečná a M. Semančík počas stretnutia agrárnych samospráv krajín V4 v Modre v r.2016
 
Francúzsky minister takto ocenil ministerkine úsilie o lepšie postavenie farmárov a poľnohospodárstva v Európskej únii počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. "Obrovský ťah na bránu počas jej vedenia rady ministrov poľnohospodárstva za práva farmárov a v boji proti nekalým obchodným praktikám boli skutočne jedinečné," povedal pri odovzdávaní francúzsky minister Le Foll.
 
Gabriela Matečná vníma ocenenie ako poctu i záväzok zároveň. "Nielen voči farmárom, ale i spotrebiteľom, preto budem naďalej pomáhať v boji za ich práva a férové trhové podmienky," uviedla šéfka slovenského agrorozertu.
 
Francúzske štátne vyznamenanie za zásluhy v poľnohospodárstve udeľuje od roku 1881 minister rezortu osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o významný prínos pre oblasť poľnohospodárstva. Ide o jedno z najvýznamnejších francúzskych štátnych vyznamenaní, ktoré v minulosti získali osobnosti ako vedec Louis Pasteur, dánsky princ Henrik, bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac či herečka Catherine Denevue. 
 
SPPK blahoželá
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora blahoželá ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriele Matečnej k významenému oceneniu! Oceňujeme fakt, že sa rezortné ministerstvo s témou nekalých obchodných praktík stotožnilo až do takej miery, že sa Gabriele Matečnej a našej agrárnej diplomacii práve počas slovenského predsedníctva podarilo presvedčiť európskych ministrov poľnohospodárstva, ktorí jednohlasne kývli na spoločný boj voči neférovému správaniu sa obchodníkov v EÚ. Vysoko oceňujeme riešenie tohto celoeurópskeho problému jednotným postupom všetkých.
 
Nekalé obchodné praktiky a SPPK 
 
 
Za týmto nesporne veľkým úspechom presadenia témy nekalých obchodných praktík aj do tohtoročného programu Európskej komisie stojí aj iniciatíva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), ktorá dlhodobo a systematicky poukazovala na zneužívanie dominantného postavenia niektorých obchodných reťazcov voči slovenským dodávateľom agropotravinárskych produktov a na nekalé obchodné praktiky, ktoré voči nim uplatňujú. Rovnako presadzovala prijatie zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch a pravidelne organizovala odborné konferencie k danej problematike. Témou nekalých obchodných praktík sa v SPPK venoval najmä RNDr. Igor Šarmír, PhD. († 2016) a Odbor potravinárstva a obchodu SPPK.
 
Vychádzajúc z materiálov RNDr. Igora Šarmíra PhD. Európska komisia do roku 2009 nepovažovala za potrebné riešiť nekalé obchodné praktiky. Podľa jej vtedajších predstaviteľov vzťahy medzi dvomi podnikateľskými subjektami sú založené na princípe „zmluvnej slobody“, ktorý by bol narušený v prípade akejkoľvek snahy o ich reguláciu. Téma "nekalé obchodné praktiky" sa stala súčasťou agendy Európskej komisie až v roku 2009 a to na základe priamej výzvy Európskeho parlamentu vo forme "Písomného vyhlásenia členov EP", ktoré začiatkom roku 2008 podpísala väčšina europoslancov.
 
Dnes hovoríme o úspechu MPRV SR a prelomovom materiáli slovenského predsedníctva, ktorý má poskytnúť návod, ako v EÚ odstrániť neférovosť v podnikaní medzi obchodníkmi a dodávateľmi. Vyzerá to tak, že sa konečne v členských krajinách EÚ vytvoril dostatočne silný tlak producentov a dodávateľov potravín a že prevládla politická vôľa všetkých členov európskeho zoskupenia, aby Európska komisia začala konečne konať.
 
Je potrebné veriť, že tento úspech postupne prinesie výsledky v reálnom čase, aby naši výrobcovia potravín mohli konečne so vztýčenou hlavou umiestňovať na pultoch v obchodných reťazcoch svoje čerstvé a škandálmi nezaťažené potraviny. 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce