V Lučenci si zvolili vedenie komory, diskutovali aj o škodách spôsobených poľovnou zverou

V piatok 17. februára 2017 sa konalo valné zhromaždenie delegátov Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Lučenci. Zastupujúci predseda Ing. Rastislav Slocík osobitne privítal hostí, riaditeľa regionálneho odboru Slovenského pozemkového fondu pána Ing. Róbert Paulíka, prednostu Okresného úradu v Lučenci pána Ing. Branislava Hámorníka a zástupcu SPPK.
 
 
Najviac ich trápilo počasie a mliečna kríza
 
Zastupujúci predseda RPPK Lučenec zhodnotil rok 2016 v regióne. Jarné mrazy spôsobili škody najmä u pestovateľov ovocia, avšak negatíva priniesli aj v iných odvetviach. Extrémne nízke ceny obilnín po žatve boli porovnateľné s cenami pred 25 rokmi napriek tomu, že náklady za uvedené obdobie niekoľkonásobne narástli. Vplyv počasia sa prejavil aj na kvalite obilnín, kde sa zvýšil podiel kŕmneho obilia na úkor obilia v potravinárskej kvalite.
 
Poškodený bol aj sektor spracovateľov, a to najmä pekári a cukrári informáciami o škodlivosti chleba a pečiva na ľudský organizmus. Sektor živočíšnej výroby bol v minulom roku vo veľmi zložitej situácii. Mliečna kríza sa prejavila aj v tomto regióne, keď došlo k poklesu stavov dojníc. Medziročný pokles stavov bol zaznamenaný aj u ošípaných. Vo svojej správe úradujúci predseda uviedol informácie o výmerách jednotlivých druhov pestovaných plodín a vývoj stavov hospodárskych zvierat.
 
Po správe predsedu nasledovala správa Dozornej rady RRPK o činnosti a výsledkoch hospodárenia úradu RPPK v Lučenci. K návrhu rozpočtu a k systému platenia členských príspevkov diskutovali prítomní členovia, pričom schválili výsledky hospodárenia za rok 2016, ako aj systém platenia členských príspevkov v roku 2017.  
 
 
Prioritami do budúcna škody poľovnou zverou a zaradenie do ANC oblastí
 
Podľa programu prebehli aj doplňujúce voľby do predstavenstva. Predsedom predstavenstva  RPPK sa stal Ing. Rastislav Slocík a za podpredsedu bol zvolený Ing. Zoltán Pivoda. V diskusii sa prítomní zamerali na viaceré oblasti, ktoré členskú základňu v regióne Lučenec a Poltár najviac trápia. Poľnohospodári, napriek prijatým opatreniam, sú naďalej vystavení škodám zverou. Subjekty považujú celoročný odstrel diviačej zveri za pozitívne opatrenie, ale v praxi nie je dostatočné. Členovia diskutovali o návrhoch plánovaného odstrelu, ktoré sa vzhľadom na stavy zvierat javia ako nedostatočné. V súčasnom období nie je ešte možné presné hodnotenie škôd spôsobených požerom, avšak už na základe počtu pozorovanej zveri na poliach sa odhadujú na niektorých parcelách škody nad 30 %. Práve riešenie škôd spôsobených poľovnou zverou považuje časť členskej základne za prioritu.
 
Členovia RRPK Lučenec diskutovali o priamych platbách, ako aj o znevýhodnených oblastiach, ktoré sú v súčasnom programovom období označované ako ANC oblasti. Práve členská základňa RPPK Lučenec patrila k najviac postihnutým poľnohospodárom, pri ktorých sa menil systém zaradenia, keď v minulosti zaradené plochy do LFA už v súčasnom systéme ANC oblastí nie sú. Napriek reálne sťaženým podmienkam hospodárenia poľnohospodári strácajú ročne desiatky tisíc eur z dôvodu administratívnych zmien pri zaraďovaní do ANC.
 
Členovia RPPK Lučenec kladne hodnotili organizovanie podujatí na celoslovenskej úrovni, ako aj komunikáciu s ostatnými RPPK či úradom SPPK.
 
Zvoleným zástupcom RPPK Lučenec gratulujeme a veríme, že spoločným úsilím sa nám v roku 2017 podarí postupne riešiť problémy v praxi. 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce