Slovenská hydina z veľkochovov je bezpečná

Epidémia vtáčej chrípky sa v posledných týždňoch rozmáha vo viacerých krajinách Európy. Azda najväčšie škody doposiaľ napáchala v Maďarsku, kde podľa informácií k 24. januáru 2017 zlikvidovali takmer 3,5 milióna kusov hydiny. Všetky slovenské veľkochovy sú v týchto dňoch zatvorené. Výkonný riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár ubezpečuje, že mäso zo slovenskej hydiny je bezpečné.
 
 
Podľa informácií Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky bolo k 24.1. 2017 zaznamenaných na území Slovenska celkovo 19 prípadov vtáčej chrípky u voľne žijúcich vtákov. Ochorenie potvrdili aj v troch drobnochovoch hydiny a v ZOO v Košiaciach. Celkovo tak veterinári k tomuto dňu evidujú 23 prípadov nákazy vírusom vtáčej chrípky. Výskyt potvrdili v siedmich okresoch Slovenska. 
 
tátna veterinárna a potravinová správa potvrdila devätnásť prípadov, ktoré sa týkajú voľne žijúcich vtákov, najmä labutí. Tri prípady boli identifikované v drobnochove a jeden prípad vtákov chovaných v zajatí v Košickej ZOO.
 
 
Ochorenie hydiny a iných vtákov, ktoré sa chovajú v drobnochove a v zajatí, sa zistilo v štyroch okresoch. Jediným dôvodom rozšírenia tejto nákazy sú sťahovavé vtáky, ktoré v tomto období migrujú zo severu na juh. Tento presun uskutočňujú aj cez územie Slovenska a iné štáty Európy.
 
Veľkochovy sú zatvorené
 
Slovenské veľkochovy prijali mimoriadne opatrenia, ktorými chcú zabrániť prípadnému zavlečeniu nákazy. „Naše veľkochovy sú momentálne zatvorené, k hydine nemá voľne žijúce vtáctvo žiadny prístup. Nákaza sa preto nemôže v týchto chovoch rozšíriť. Slovenská hydina, ktorá je chovaná vo veľkochovoch v uzavretom priestore, je bezpečná,“ vysvetlil výkonný riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár a na margo prijatých opatrení uviedol: „Sú vydané všeobecné opatrenia, ktoré sa celoročne používajú v chovoch hydiny. Zároveň pracujeme aj podľa usmernení, ktoré vydáva Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky a ktorými sa riadime práve v krízových situáciách. Zvýšil a sprísnil sa počet opatrení a kontrol. Všetky usmernenia sú zároveň uverejnené na webovej stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Všetci chovatelia ich teda majú k dispozícií.“
 
 
Mimoriadne opatrenia potvrdzuje aj Ivan Kaniansky zo spoločnosti NAVI, spol. s.r.o. v okrese Prievidza: „Náš chov je uzavretý, všetko máme dlhodobo zabezpečené tak, aby nedošlo ku kontaktu našej hydiny s divým vtáctvom. Naši zamestnanci nesmú chovať vlastnú hydinu a musia byť vždy obozretní. Zvieratá chováme v nových moderných halách, ktoré nemajú žiadne otvory. Aj ventilačné klapky pracujú na takom princípe, že sa cez ne do haly žiadne divoké vtáctvo nedostane. Priestory veľmi dobre chránime. Druhá vec je dezinfekčné zabezpečenie, ktoré máme 24 rokov a používame ho prakticky stále,“ priblížil I. Kaniansky.
 
Dôsledky po prepuknutí epidémie sú desivé
 
Slovenským producentom zatiaľ mimoriadne opatrenia nijako rapídne nezvýšili náklady na chov hydiny. Problém by mohol nastať až po samotnom prepuknutí epidémie priamo vo veľkochovoch hydiny. Dôsledky by v tomto prípade mohli byť až likvidačné. „Informácie, ktoré máme o rýchlosti šírenia epidémie, sú desivé. Ak by sa nejakým spôsobom dostala nákaza až k nám, tak úhyny idú obrovskou rýchlosťou. Škodu vám následne nikto nepreplatí,“ poukázal na možné obavy Ivan Kaniansky z NAVI, spol. s.r.o.
 
O takýchto problémoch už ale môžu hovoriť v Maďarsku. Maďarské ministerstvo pôdohospodárstva už totiž požiadalo Európsku komisiu o pomoc pri odstraňovaní vážnych dôsledkov vtáčej chrípky. V Maďarsku museli podľa dostupných informácii (do  24.1. 2017) zlikvidovať v siedmich župách už takmer 3,5 milióna kusov hydiny. Niektorým podnikom dokonca hrozí aj krach. Straty predstavujú v prepočte okolo 10 mil. eur.  S epidémiou zápasia prakticky všetky okolité krajiny, kde je situácia podobná ako na Slovensku. „Väčšie problémy môžu nastať napríklad ešte v Rakúsku či Nemecku, kde majú chovy stále otvorené. Momentálne nie je možné predpovedať, ako sa bude nákaza ďalej prejavovať a dokedy s ňou budeme bojovať. Je to mimo nás.“ uzavrel Daniel Molnár.
 
 
V európskych štátoch bol potvrdený subtyp vírusu vtáčej chrípky typu A známy ako H5N8, ktorý cirkuluje u voľne žijúceho vtáctva. Riziko nakazenia sa týmto typom vírusu pre ľudí je nízke. Doteraz sa potvrdil iba u zvierat, voľne žijúcich vtákov a v chovoch hydiny. Nebol zaznamenaný prenos zo zvierat na ľudí.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce