Potravinári vítajú a podporujú návrh na zriadenie Národného katalógu potravín, ktorý spúšťa MPRV SR

  • Hlavná myšlienka - Národný katalóg potravín má zlepšiť odbyt slovenských potravín
  • Je to dlhodobá požiadavka potravinárskych firiem na Slovensku
 
 
Podpora čerstvých, regionálnych potravín je alfou a omegou, ktorá môže zlepšiť odbyt slovenských potravín smerom k spotrebiteľom. Národný katalóg potravín má skrátiť dodávateľský reťazec. Má eliminovať potraviny, ktoré nemajú plnohodnotnú výživovú hodnotu, zvýšiť kvalitu stravovania, obnoviť vzťahy medzi dodávateľmi a odberateľmi v rámci regiónov, jednoducho zabezpečiť, aby lepšie fungoval trh s čerstvými potravinami, čím sa zabezpečí adresnejšia podpora čerstvých regionálnych potravín.
 
Je dôležitou správou, že do štruktúry Národného katalógu potravín sú zahrnuté skupiny tých komodít a potravinárskych výrobkov, ktoré sú najdôležitejšie pre naše poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Ide napríklad o kategóriu mäsa jatočných zvierat, hydiny, vajec, mlieka, mliečnych a mäsových výrobkov, tukov a olejov, pekárenských a mlynárenských výrobkov, cukru, medu, nápojov, ovocia a zeleniny /v čerstvom a spracovanom stave/ a ďalšie. Z Národného katalógu potravín budú vyberať napríklad nemocnice, školy, škôlky, väznice, armáda, polícia či ministerstvá.
 
Na príprave Národného katalógu potravín sa bude intenzívne pracovať počas prvého polroka 2017. Úvodná diskusia Výskumného ústavu potravinárskeho a potravinárskych firiem združených v Únii potravinárov Slovenska a Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore sa uskutočnila už 12. januára 2017. Potravinári priniesli viacero podnetov, ktoré by sa mohli zapracovať do konkrétnej podoby katalógu.
 
Na rad teraz prichádza diskusia aj na úrovni legislatívy a neskôr v neposlednom rade aj cielené mediálne a marketingové aktivity, ktoré by počas najbližších mesiacov – už po vytvorení definitívnej podoby Národného katalógu potravín – pomohli zviditeľniť túto myšlienku a ktoré by prispeli k osvojeniu si tohto účinného nástroja na podporu odbytu čerstvých slovenských regionálnych potravín najmä samotnými nákupcami – teda školskými jedálňami, nemocnicami, ministerstvami, väznicami či armádou. 
 
Únia potravinárov Slovenska a Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora návrh na zriadenie Národného katalógu potravín, ktorý pripravilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, podporujú.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce