Ako PPA vyberala žiadateľov do GSAA?

Reakcia Pôdohospodárskej platobnej agentúry na článok „Priame platby 2016“ zverejnený v Roľníckych novinách, číslo 50/2016 dňa 14. 12. 2016.
 
V predmetnom článku autor okrem iného uvádza: „pretože najviac problémov majú vo veľkej miere práve tí žiadatelia, ktorí boli vybraní do GSAA, t. j. podniky s výmerou nad 400 ha“. Uvedená informácia sa nezakladá na pravde, preto PPA považuje za potrebné uviesť správne a pravdivé skutočnosti ohľadne výberu žiadateľov na zakreslenie užívaných výmer nahlásených v jednotných žiadostiach na rok 2016 do GSAA.
 
Náhradné riešenie
 
Vzhľadom k tomu, že aplikácia pre geopriestrovú žiadosť (GSAA) nebola v roku 2016 spustená do produkčného prostredia dostatočne včas pre jej využitie žiadateľmi, požiadavka na  zakreslenie 25 % celkovej plochy určenej pre SAPS v predchádzajúcom roku (pre rok 2016 to predstavuje výmeru cca 470 tis. ha) nebola splnená. Na zabezpečenie splnenia legislatívnej požiadavky bolo dohodnuté náhradné riešenie – zakresliť predmetné plochy zamestnancami NPPC-VÚPOP na základe dodatku číslo 2, kde v rámci úlohy č. 55 „Vybudovanie, správa a administrácia informačného systému geopriestorovej žiadosti o podporu“ je riešená aj vektorizácia z analógových grafických príloh do digitálnej podoby pre aplikáciu GSAA.
 
Metodika výberu žiadateľov
 
Pre stanovenie pravidiel vygenerovania zoznamu jednotných žiadostí na rok 2016, ktorých grafické prílohy budú prekreslené do GSAA, vypracovala PPA materiál „Metodika výberu žiadostí za rok 2016 na zakreslenie grafických príloh v aplikácii GSAA pre účely splnenia legislatívnej podmienky 25 % celkovej plochy určenej pre SAPS v predchádzajúcom roku“. Vzhľadom na časovú a technickú náročnosť uvedenej aktivity bolo potrebné zamerať sa na subjekty s čo najmenšou prácnosťou zakresľovania. V prvom kroku išlo o subjekty, u ktorých už existujú elektronické podklady. V druhom kroku bolo potrebné stanoviť vhodnú metodiku výberu tak, aby do vzorky boli zahrnuté subjekty s menšou prácnosťou vektorizácie a súčasne bola dodržaná reprezentatívnosť na úrovni geografickej, úrovni deklarovanej výmery ako aj počtu nahlásených pôdnych blokov.
 
Žiadatelia v piatich skupinách
 
Oddelenie rizikovej analýzy po konzultácii so zamestnancami referátu Diaľkového prieskumu Zeme a informačného systému pre elektronické spracovanie kontrol na mieste eKNM vykonalo štatistickú analýzu žiadateľov a ich deklarovaných plôch a deklarovaných výmer pomocou analytického nástroja SAS na dátach za rok 2015. Na základe výsledkov analýzy stanovilo päť skupín žiadateľov:
 
1. Žiadatelia, ktorí mali v roku 2015 kontrolu na mieste alebo kontrolu metódou diaľkového prieskumu Zeme.
2. Potenciálni žiadatelia, ktorí na základe deklarácií z roku 2015 spadajú 100 % deklarovaných plôch do území na kontrolu metódou diaľkového prieskumu Zeme pre rok 2016.
3. Žiadatelia, ktorí mali v roku 2015 deklarované len celé pôdne bloky bez spolužiadateľov. V prvých troch skupinách bolo spolu 3866 žiadateľov s celkovou deklarovanou výmerou 204829 ha. Pre týchto žiadateľov už boli v minulom období 2015, alebo budú v kampani 2016 pripravené elektronické grafické podklady pre zakreslenie.
4. Žiadatelia vybratí na klasickú KNM pre kontrolu oprávnenosti SAPS v roku 2016 z dôvodu RA a NV. Pre týchto žiadateľov budú v kampani 2016 taktiež pripravené elektronické grafické podklady pre zakreslenie. Predpoklad ich sumárnej výmery cca 40 000 ha.
5. Žiadatelia, ktorí majú v rámci svojej deklarácie vysoký podiel pôdnych blokov, na ktorých hospodária sami a nemajú deklarovaného spolužiadateľa. Do výberu pre zakreslenie budú v tomto kroku zahrnutí žiadatelia, ktorí majú  >= 90% PB bez spolužiadateľa.
 
Následne po prepise všetkých jednotných žiadostí na rok 2016 prebehlo overenie dát, či je splnená podmienka zakreslenia 25 % výmery prostredníctvom žiadostí vybratých v skupinách 1. – 5. Pre dovýber bola určená podmienka výberu žiadateľov na základe podmienky vhodného percenta deklarovaných pôdnych blokov bez spolužiadateľa.
 
 
Malí, strední aj veľkí
 
Analýza ukázala, že v takejto zostave je súčasne naplnená aj podmienka reprezentatívnosti, t. j. v zozname sú zaradení žiadatelia relatívne rovnomerne distribuovaní na všetky regionálne pracoviská s pokrytím celého územia SR a súčasne sú v zozname zahrnutí žiadatelia s výmerou z celého spektra - malí, strední aj veľkí.
 
Záverom chceme informovať, že nahlásená výmera v roku 2016 viac ako 400 ha bola určená pre rok 2017 na zabezpečenie splnenia požiadavky spracovať v GSAA 75 % celkovej plochy určenej pre SAPS v predchádzajúcom roku.

 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce