Návrh na ústavnú ochranu slovenskej pôdy

Slovenská národná strana (SNS) chce zabrániť špekulatívnemu výkupu slovenskej pôdy ústavnou formou. Oznámili to dnes na brífingu poslanci Národnej rady (NR) SR za SNS. Návrh ústavného zákona dnes odovzdali do podateľne NR SR.
 
 
Pre SNS je podľa Tibora Bernaťáka ochrana pôdy prioritnou témou. "V súčasnosti je SR vystavená hrozbe tzv. špekulatívneho výkupu poľnohospodárskej pôdy, preto SNS predkladá návrh ústavného zákona, ktorý má za cieľ zakotviť rámec ochrany pôdy pred takýmto špekulatívnym výkupom, ktorý by mohol mať rozsiahle negatívne následky," zdôraznil Bernaťák.
 
Za špekulatívny výkup poľnohospodárskej pôdy je podľa neho potrebné považovať jej výkup, s cieľom nevyužívať poľnohospodársku pôdu na účely poľnohospodárstva. V budúcnosti tak Slovensku hrozí, že bude ohrozená potravinová bezpečnosť štátu a v neposlednom rade by mal špekulatívny výkup poľnohospodárskej pôdy za následok ohrozenie postavenia domácich poľnohospodárov, ktorí sa v súčasnosti nemôžu finančne rovnať s poľnohospodármi na spoločnom európskom trhu.
 
Poslanci SNS považujú pôdu za národné bohatstvo, ktoré je nenahraditeľné, nedá sa vyrobiť a v živote človeka má pôda podobne ako voda nezastupiteľný význam. Súčasná legislatíva takto pôdu nevníma. Iniciatívou SNS je zakotvenie definície, že pôda je "neobnoviteľný prírodný zdroj, ktorý požíva osobitnú ochranu zo strany štátu a spoločnosti", a to priamo v článku 44 v Ústave SR.
 
Po zmene v Ústave SR by sa podľa Jaroslava Pašku mali prijať zákony, ktoré by spresňovali procedúru nakladania s pôdou, či už obchodnými spoločnosťami alebo roľníkmi hospodáriacimi na pôde. "Čakáme, že sa k nášmu kroku pozitívne postavia aj naši kolegovia z (vládnej) koalície, s ktorými sme konzultovali tieto opatrenia a ktorí sa vyjadrili, že nebudú robiť prekážky, aby navrhovaná zmena ústavy prebehla," doplnil Paška. Koalícia podľa neho nemá na zmenu ústavnú väčšinu, a preto bude musieť rokovať aj s politickými stranami z opozície. "Okrem SaS pravdepodobne nájdeme v tejto téme podporu u všetkých politických klubov," myslí si Paška.


 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce