Dožinkové slávnosti v Leviciach

28. augusta 1997 sa v PD Žemberovce uskutočnili prvé dožinkové slávnosti, ktoré odštartovali tradíciu dožiniek pod záštitou RPPK Levice. Prvé dožinky boli spojené s krajskými majstrovstvami v orbe a odohrával sa aj tradičný futbalový zápas medzi mužstvom prvovýrobcov a mužstvom potravinárov, záver patril spoločenskému posedeniu.
 
Folklórna skupina Hron z Hronských Kľačian 
 
Predseda RPPK Levice Milan Halmeš počas 20. ročníka Levických dožinkových slávností priblížil údaje, prečo sa tohtoročná žatva v levickom okrese označuje ako jednoznačne najúspešnejšia. Podľa neho sa pod výborné množstevné výsledky podpísalo najmä ideálne počasie počas jesene a zimy s dostatočnou snehovou prikrývkou a po nej nasledovalo primerané rozloženie zrážok a teplôt počas vegetácie.
 
Výsledky: 
Pšenica dosiahla v levickom okrese historicky najvyššiu úrodu 6,52 t/h. Od roku 1989 (5,89 t/ha) už druhýkrát pokorila túto hranicu, pričom prvýkrát sa tak stalo v roku 2014 (6,17 t/ha). Jarný sladovnícky jačmeň úrodou 5,62 t/ha prekonal rekord z rokov 2014 aj 2015, ktoré boli cez 5,0 t/ha. Ozimný jačmeň dosiahol najlepšiu úrodu za posledné roky a historicky 1x prekročil hranicu 6,0 t/ha s tohtoročnou priemernou úrodou 6,16 t/ha.
  • ozimná repka - 3,56 t/ha
  • hrach – 3,12 t/ha /4. najlepšia od roku 1989/, vyššou výmerou cez 4000 ha sa v RPPK Levice priblížili osevu v 90-tych rokoch
 
 
Ak reálne porovnávame úrody za posledných 5 rokov s rokom 2016, klasicky bez najhoršieho a najlepšieho priemeru, tak vychádzajú pri hlavných plodinách vyššie úrody o 20 – 35%,  a v porovnaní s najhorším rokom za posledné obdobie, rokom 2012, sú úrody vyššie skoro dvojnásobne. Tou druhou tvárou tohtoročnej žatvy bol nežiaduci pokles realizačných cien, čo sa odzrkadľuje v nepriaznivej finančnej situácii podnikov prvovýroby.
 
Predseda RPPK Levice Milan Halmeš
 
„Určite nie je jednoduché pri súčasných ťažkostiach, ktoré prevládajú v našom odvetví, či už v chove dojníc a spracovaní mlieka, v chove ošípaných, u pestovateľov zeleniny, ovocia a vinohradov, kde tento sektor bol v tomto roku postihnutý aj silnými mrazmi, nájsť správny kurz a motiváciu do ďalšieho obdobia. K tomuto sa pridružilo ničenie úrody poľnou zverou a hlavne odbytová kríza v produktoch RV.
Nestotožňujeme sa s viacerými skutočnosťami, ako je špekulatívny nákup pôdy zahraničnými, ale aj domácimi, tzv. investormi. SPP nie je spoločná pre všetky krajiny a o národnú podporu, o každé euro musíme urputne bojovať a v porovnaní s inými krajinami, a hlavne s krajinami V4, a nie vždy máme navrch.
Na druhej strane, keď sa správne zabojuje a argumentuje cez samosprávne organizácie, potom MP a vláda vie pochopiť krízovú situáciu, ako nedávno, dúfam, že nie naposledy, keď podporila chovateľov dojníc čiastkou 33 mil. EUR, ktorá aspoň dúfam, zastavila pokles aspoň na určitý čas, stavy dojníc a zamestnanosť v tomto odvetví.
Boľavým miestom v našom podnikaní je veľmi nízka úroveň združovania sa a fungovania odbytových družstiev. Je realitou, že tam sú naše veľké rezervy, ktoré nám zvyšujú finančné prostriedky na strane nákladov a znižujú ich na strane tržieb.
Takže rezervy a výzvy máme pred sebou, verím, že ich postupne prekonáme a budeme sa približovať k našim cieľom. To, že vieme prežiť v každej dobe, znamená, že vojnu sme ešte neprehrali. Pár bitiek síce áno a po nich sú žiaľ škrabance aj úbytky, ale to neznamená, že sa musíme vzdávať“, uviedol počas levických dožinkových slávností predseda RPPK Levice Milan Halmeš.
 
 
M. Semančík a M. Halmeš počas preberania žatevných vencov
 
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík v Leviciach zhodnotil žatvu z celoslovenského pohľadu. Pri bilancovaní úrody sa nevyhol ani nízkym nákupným cenám obilnín. „Ukazuje sa, že poľnohospodári budú musieť zlepšiť obchodovanie s touto komoditou. Ideálne by bolo, aby už v prvom kvartáli roka vedeli zakontrahovať časť svojej budúcej úrody, čím primerane rozložia svoje podnikateľské riziko. SPPK zvažuje, že pre pestovateľov opäť zorganizuje školenie ohľadom hedžových fondov a celkovo obchodovania s obilninami. Je to potrebné, lebo speňažovanie úrody ako výsledok našej práce je postavené na úroveň 90-tych rokov, s čím rozhodne nemôžeme byť spokojní“, naznačil zámer najväčšej agrárnej samosprávy jej predseda Milan Semančík.
 
Predseda SPPK Milan Semančík počas dožinkových slávností informoval aj o ďalších dôležitých témach, na ktorých pracuje úrad komory. Ide napríklad o spoplatňovanie závahovej vody, pri ktorom SPPK navrhuje symbolický poplatok 0,001 eur/m3.
 
"Rovnako najbližšou novelizáciou vodného zákona požadujeme zvýšiť ustanovené množstvo odberu vody, ktoré nepodlieha spoplatneniu, zo súčasných 15.000 m3 ročne na 50.000 m3 ročne. Naše požiadavky sme poslali na Ministerstvo životného prostredia SR, s ktorými ešte o tejto problematike budeme rokovať. Veríme aj v podporu rezortného ministerstva pôdohopodárstva", dodal M. Semančík.
 
M. Semančík - predseda SPPK, Š. Ryba - MPRV SR, M. Halmeš - RPPK Levice, Š. Mišák - primátor Levíc
 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce