Vďakyvzdanie za dary zeme

23. ročník Vďakyvzdania za dary zeme bol 18. septembra spojený so slávnosťou sv. Huberta. Súčasťou programu boli poľovnícka scénka, slávnostná svätá omša a rodeo Nová Ľubovňa. Podujatia sa zúčastnil aj predseda SPPK Milan Semančík.
 
 
Akokoľvek hlboko by sme siahli do histórie našich predkov, vždy by sme obdobie po žatve našli v spojení s dožinkami, s vďačnosťou Bohu za úrodu, silu a zdravie.
 
Možno aj preto, lebo naši starí rodičia si každé zrnko obilia, každú skivu chleba ťažko odpracovali. Od jari do jesene svoje sily premieňali v prácach na poli s pomocou Božou v úrodu zaplňujúcu sýpky, pivnice i komory, aby mali dostatok na obživu počas roka a hlavne zimného obdobia, pre seba i pre statok. O to viac si cenili Božiu priazeň i ochranu. Je pekné, keď pokračujeme a chceme zachovať tradície našich predkov, zvlášť takéto, pretože vždy je za čo ďakovať.
 
 
Neoddeliteľnou časťou podujatia je popoludňajšie RODEO v areáli PD v Novej Ľubovni. Tento rok tradičné disciplíny a ukážky výcviku dravcov a psov okorenili ukážky jazdnej polície z Košíc. Podujatie organizovali obec Nová Ľubovňa a Poľnohospodárske družstvo Nová Ľubovňa.
 
 
Nech naše Vďakyvzdanie nie je vďačnosťou len pre dnešok, ale už pre všetky dni.
 
Veľké poďakovanie patrí Poľnohospodárskemu družstvu Nová Ľubovňa - Štefanovi Olšavskému za vytrvalosť v udržaní tejto tradície, našim kňazom - Mariánovi Katrenčíkovi a Vladimírovi Fedorekovi za slúženie slávnostnej svätej omše, zúčastneným hosťom, poľovníkom, trubačom a všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k zdarnému priebehu tohoto podujatia.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce