Na návšteve: V PVOD Drahovce

„Dúfam, že živočíšnu výrobu budeme mať ešte dlho. Som odporcom toho, aby sme ju zrušili“, uviedol predseda Poľnohospodárskeho výrobno-obchodného družstva Drahovce Roman Špišák.
 
 
Ťažké čierne mračná prevaľujúce sa nad živočíšnou výrobou väčšiny poľnohospodárskych firiem na Slovensku sa v PVOD Drahovce v okrese Piešťany rozhodli zažehnať špecializovaným poradenstvom. Odborníci zo zahraničia im totiž radia, akým spôsobom zvyšovať produkčné ukazovatele dojníc. Zmenili preto spôsob kŕmenia zvierat a začali robiť aj rozbory krmiva, ktoré sa na družstve dovtedy nikdy nepraktizovali. „Teraz striktne ideme na sušinu, zootechnik ju robí denne. Krmivá skladujeme v zakrytých priestoroch. Snažíme sa, aby sme čo najviac zvýšili efektivitu. Naše dojnice sú na 8600 litroch v dojivosti. Verím, že navýšenie dosiahneme už za pár rokov a že túto nepriaznivú situáciu v prvovýrob mlieka ustojíme“, predstavil nám svoje smelé plány na najbližšie obdobie predseda družstva počas našej návštevy v podniku. Podľa neho jeho kľúčom k prežitiu dojníc na Slovensku aj dobré poradenstvo, ktoré by mal potom zootechnik v podniku aj jednoznačne rešpektovať.
 
Ocenená rastlinná výroba
 
 
PVOD Drahovce obhospodaruje 1283 ha pôdy. V rastlinnej výrobe sa venuje ozimnej pšenici, tvrdej pšenici, kukurici, sóji, jačmeňu, lucerne, ovsu, slnečnici. Za minulý rok získal podnik ocenenie v kategórii najlepšieho pestovateľa repky ozimnej. Za cukrovú repu si odniesol prvenstvo za najviac dorobený cukor na ha plochy.
 
Pekáreň dáva prácu regiónu
 
 
V roku 2013 bol koncept klasickej poľnohospodárskej prvovýroby PVOD Drahovce obohatený o potravinársku zložku. Nevyužívaný sklad obilia a hospodárskej techniky premenili na modernú pekáreň, ktorá zamestnáva 60-tku ľudí. Poľnohospodárska zložka je prepojená na potravinársku, pretože gro doma vypestovanej pšenice končí v domovskej pekárni Drahovce, čím sa vytvára na jednej strane ďalšia pridaná hodnota v Drahovciach vyrobených výrobkov a na strane druhej aj poskytuje práca pre miestnych ľudí. „Z našej múky robíme 150 druhov pekárenských výrobkov, ktoré denne rozvážame na 200 odberných miest od Nového mesta nad Váhom až po Bratislavu.“, hovorí konateľ Milan Čulen.
 
Na zamyslenie sa
 
Predseda PVOD Drahovce Roman Spišák patrí k poľnohospodárom mladej generácie. Hoci poľnohospodárstvo považuje za srdcovú záležitosť, dnes, žiaľ, patrí týmto vnímaním už len k nadšencom poľnohospodárstva. „O prácu na družstve je malý záujem, nadšenie ľudí oproti minulým rokom klesá. Môžeme duálne vzdelávať, koľko chceme, ale pokiaľ nepresmerujeme podporu zo strojárskeho priemyslu zahraničných developerov do poľnohospodárstva, dovtedy budú poľnohospodárske podniky živoriť a budú chýbať „skutoční farmári“. V spoločnosti silne rezonuje, že práca na družstve smrdí. Ale som zvedavý, že keď nám zatvoria továrne, ktoré sa rozprestierajú na tisíckach hektárov najúrodnejšej pôdy, čo potom budeme jest a kde budeme pracovať?! Pôda je naším hodnotným dedičstvom, z ktorého by sme mali chrániť každý hektár aj pre ostatné generácie.“, dodal Roman Spišák, predseda PVOD Drahovce.
 
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce