Alexander Pastorek: Nechceme znižovať produkciu mlieka

Tento rozhovor odznel 19. júla 2016 v Rádiožurnáli Slovenského rozhlasu, rádio Slovensko, o 12.00. Pripravili Laura Kellöová a Juraj Jedinák.
 
Polmiliardový balíček na podporu mliečneho sektora pre členské krajiny nie je novinkou. Rovnaký dostali aj vlani v septembri. Slovensku sa vtedy ušlo 2,5 milióna. Laura Kellöová zisťovala, ako sa na ďalšie krátkodobé opatrenie Bruselu pozerá predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Alexander Pastorek a pýtala sa ho, či bude o príspevok na znižovanie produkcie záujem aj u nás.
Pre slovenských poľnohospodárov podpora na úrovni 2 miliónov eur nič nerieši. Keď zoberieme, že by sa podporilo len nejakých 100‑tisíc dojníc, to je zhruba 20 eur na jednu dojnicu, čiže s 20‑timi eurami asi nezachránime svet. Samozrejme, popri tom všetkom je treba povedať, že každá podpora smerom do výroby mlieka v tejto ťažkej situácii je vítaná."
 
Poďme na tú druhú časť, z polmiliardového balíka ostalo ešte 150 miliónov, a to práve na znižovanie produkcie a chovov ako takých. Myslíte si, že slovenskí farmári využijú túto pomoc a má Slovensko vôbec problém práve s nadprodukciou?
No my by sme boli radi, keby tých 460 zhruba chovateľov, ktorí sa rozhodli tento sektor ešte neopustiť, nevyužilo túto možnosť, tam tá čiastka bude ešte menšia, než o ktorej sme hovorili predchvíľkou, že 20 eur na dojnicu, tak zas pri 10‑tich eurách na dojnicu mať šancu prestať robiť mlieko si myslím, že nie je až také lukratívne. Ideálne by bolo, aby táto možnosť bola uplatnená u štátov, ktoré enormne zvýšili svoju výrobu mlieka v medziročnom vyjadrení. Normálne sa navyšuje o 2‑3 percentá, aj 1,5 pri výrobe mlieka je veľa, a nie o 20 ako napríklad v Nemecku alebo v Holandsku, hlavne predovšetkým Írsko. Mám však vážne obavy, že práve táto krajina túto možnosť nevyužije.
 
Vláda nedávno schválila podporu 33 miliónov eur pre farmárov, ktorí budú poskytovať údaje o svojich zvieratách, tam je ale viazanosť 12 mesiacov. Nie je teda podľa vás v rozpore, ak Brusel podporuje znižovanie produkcie a chovov a štát naopak zaviaže farmára na udržanie chovu na ďalší jeden rok?
Na Slovensku robíme 850 miliónov kilogramov mlieka, čo je asi 160 kilogramov na jedného obyvateľa. Írskí kolegovia robia 10‑násobok. Tak prečo by mali slovenskí chovatelia znižovať 1‑násobok na jedného obyvateľa a írski kolegovia 10‑násobok zvyšovať na 12‑násobok. My by sme radšej boli, keby tieto prostriedky, ktoré budú poskytované na zníženie produkcie naozaj ani nikto nevyužil a nikto ani neznižoval. Aby sme zachovali sebestačnosť aspoň v poslednej komodite na Slovensku, a to je mlieko, pretože vo všetkých ostatných komoditách už sebestační nie sme.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce