Európska komisia pomôže producentom mlieka

Európska únia chce pomôcť poľnohospodárom v mliečnom sektore, ktorých sužujú nízke ceny. Farmári totiž nedokážu zarobiť dostatok peňazí. 
 
 
Výrobcovia mlieka a ďalší farmári dostanú od EÚ 500 miliónov eur. Komisár EÚ pre poľnohospodárstvo Phil Hogan v Bruseli predstavil ministrom poľnohospodárstva príslušný balík pomoci. Cieľom je "naliehavo potrebné zotavenie cien, ktoré sú vyplácané poľnohospodárom, aby mohli žiť zo svojej práce," uviedol Hogan.
 
EÚ chce producentom mlieka, ktorí obmedzia výrobu, vyplatiť 150 miliónov eur. To by malo prispieť k stabilizácii cien mlieka a zníženiu nadmernej ponuky mlieka na trhu. Aktuálne mnohí poľnohospodári nedokážu ani pokryť svoje náklady.
 
Zvyšných 350 miliónov eur dostanú členské štáty únie, ktoré ich rozdelia svojim poľnohospodárom. Každý štát sa môže rozhodnúť, akým spôsobom peniaze použije. Krajiny môžu napríklad podporiť malé podniky alebo farmy, ktoré obmedzia produkciu. Profitovať z toho môžu nielen výrobcovia mlieka, ale aj farmári, ktorí chovajú prasatá alebo iné hospodárske zvieratá.
 
EÚ okrem toho predlžuje program, v rámci ktorého pokrýva náklady na uskladnenie sušeného mlieka. Únia sa týmto spôsobom od leta 2014 snaží znížiť ponuku na trhu s mliekom. Program sa mal skončiť v septembri, aktuálne bol predĺžený do februára 2017.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce