Čo nové, obilninári?

Koncom júna 2016 sa členovia Združenia pestovateľov obilnín stretli už na XIII. Valnom zhromaždení. Na pozíciu predsedu bol opätovne zvolený, a teda začína svoje piate funkčné obdobie Ing. Jozef Urminský, známy ako neúnavný diskutér a bojovník za lepšie podmienky pre všetkých podnikateľov v poľnohospodárstve na Slovensku. Zároveň bolo predstavenstvo ZPO doplnené o nového člena, Ing. Igora Jakubičku, predsedu PD Devio Nové Sady.
 
Jozef Urminský. Zdroj: rno.sk
 
Zatiaľ čo záujem členov tejto samosprávnej organizácie, jednej z mnohých členských organizácií Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, má zostupný charakter, jej predseda ani po rokoch nestráca elán a chytá druhý dych. Aktuálne dianie v rezorte nenecháva pokojným zrejme nikoho, kto žije poľnohospodárstvom. Podmienky pre podnikanie, žiaľ, nie sú rovnaké ani pre všetkých agropodnikateľov na Slovensku, ak ich už neporovnávame s podmienkami v rámci celej Európskej únie. Aj preto prijalo vedenie združenia do uznesenia za jeden zo svojich hlavných cieľov na nasledujúce obdobie úsilie o odbúranie klientelizmu pri zameraní a čerpaní prostriedkov z PRV SR 2014-2020 a presadzovanie transparentnosti.
Za ostatný rok združenie dosiahlo viacero úspechov – napr. presadila sa požiadavka na trojmesačnú medzi-skládku v rámci Zákona o hnojivách, vypustil sa zákaz hnojenia kvapalnými organickými hnojivami v 200-metrovom pásme pri obytnej zóne obce v Smernici o hospodárení v zraniteľných územiach a prešiel aj návrh na zmenu v Zákone o verejnom obstarávaní v prospech praktickejšej formy výberového konania. No mnoho práce na štúdii a úpravách legislatívnych návrhov ešte čaká na vedenie združenia v rámci podmienok pre zraniteľné územia, zhoršené výrobné podmienky, v Zákone o ochrane prírody a krajiny, či u dvojitej deklarácii pôdy. Združenie pestovateľov obilnín je vidieť aj v médiách – poskytuje stanoviská a názory pre rozhlas, webové portály, tlačové periodiká i odborné magazíny a aktualizovalo aj vlastnú internetovú stránku obilninari.sk. Neustále komunikuje so štátnou správou i samosprávou. Popri bohatej činnosti združenie hospodári s vyrovnaným rozpočtom, za čo vďačí nielen príspevkom svojich členských subjektov, ale aj finančnej podpore súkromných spoločností. Aj preto môže zachovať výšku členského (len 0,13 euro/ha) a zostať verné presadzovaniu záujmov slovenských prvovýrobcov.
Hospodársky rok 2015/16 z hľadiska produkcie obilnín na Slovensku by bolo možné zhodnotiť pozitívne, ak by u nás fungovala „koncovka“ – lepší odbyt. Žiaľ, pri súčasnom stave živočíšnej výroby u nás, znižovaní domácej spotreby a pri úrovni vývozov, sa veľká časť obilia ukladá na zásoby. Medziročné zvýšenie zásob obilnín k 30.6.2016 odhaduje Štatistický úrad SR na 8,3%. Pritom najväčšiu časť predstavuje pšenica (568 tis. ton), pri ktorej celková ponuka prevyšuje dopyt o vyše 27%. Naopak, sucho a extrémne teploty roku 2015 sa podpísali na medziročnom znížení produkcie kukurice o vyše 42%. Informácie a štatistické údaje, o ktorých nedávno diskutovali zástupcovia odvetvia v rámci tvorby situačnej a výhľadovej správy pre obilniny na Výskumnom ústave ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva, dávajú signál o tlaku na znižovanie ceny pri realizácii produkcie obilia roku 2016 (oproti roku 2015 až o 20-30%). Predpokladá sa iba rast ceny kukurice, čo by na prelome rokov 2016-2017 mohlo zapôsobiť aj v prospech rastu ceny u pšenice. Bolo by však žiadúce zvýšiť domácu spotrebu doma vyrobeného obilia spracovateľmi, a to najmä na potravinárske i kŕmne účely. Zatiaľ má u nás rastúci trend iba spotreba kukurice na priemyselné použitie (výroba bioetanolu). Žatva roku 2016 sa už začala a je otázne, či aj v tomto roku bude pre slovenských poľnohospodárov tým „zázračným“ príjmom, na ktorý sa čaká celý rok...
Ďalšie úlohy združenia sú zamerané na poskytovanie aktuálnych informácií o cenách obilnín a vývoji na trhu, spracúvanie a poskytovanie stanovísk k zásadným návrhom úpravy legislatívy a podmienok, sledovanie stavu produkcie a vývoja zásob obilnín a vyhodnocovanie perspektívnych možností odbytu obilnín na Slovensku. Združenie pestovateľov obilnín sa naďalej usiluje o užšiu spoluprácu s ostatnými pestovateľskými zväzmi a samosprávou, aby spoločnými silami presadzovali záujmy pestovateľov obilia, olejnín, jačmeňa, či kukurice. Zdá sa, že trinásty rok fungovania tejto samosprávnej organizácie výrobcov obilia a kukurice, potvrdzuje jej opodstatnenie a stabilitu. Združenie ponúka členom aktuálne informácie najmä prostredníctvom svojej internetovej stránky a mailovej komunikácie a nové vedenie združenia bude hľadať aj ďalšie moderné formy práce, aby dokázalo lepšie reagovať na potreby svojich členov.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce