Európska Komisia vytvorí balík podpory pre sektor mlieka

Komisár Phil Hogan dal ministrom poľnohospodárstva krajín EÚ záruku, že počas júla bude pre členské krajiny pripravená druhá mimoriadna finančná pomoc v mliečnom sektore. Balíček sa chystá predstaviť 2. júla.
 
Komisár Phil Hogan. Zdroj: euranetplus-inside.eu
 
"Napriek širokej škále opatrení, ktoré sme prijali za posledný rok, trh ostáva slabý a príjmy pre producentov sú výrazne poddimenzované," uviedol Hogan počas zasadnutia Rady ministrov EÚ pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo v Luxemburgu v dňoch 27. a 28. júna. Hlavnou témou diskusie bola kríza v sektore mlieka. "Európska Komisia pracuje na balíku podpory pre sektor mlieka a mliečnych výrobkov; s finančnými prostriedkami, ktoré sa v prípade potreby uvoľnia," dodal Hogan.
 
Podľa komisára pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phila Hogana produkcia mlieka v EÚ vzrástla za prvé štyri mesiace 2016 medziročne o 5,6 %, čo predstavuje nárast o 2,8 milióna ton. "Vývoz do tretích krajín stále nedokáže pokryť nárast produkcie. Zlepšenie pomeru medzi ponukou a dopytom je preto nevyhnutné," uviedol Hogan. 
 
Hogan okrem témy mliečnej krízy na stretnutí vylúčil vlastný systém skladovania bravčového mäsa a povedal, že členské štáty využili len 42 % podpory z objemu peňazí, ktoré žiadali v rámci schémy pomoci ovocia a zeleniny.

Od minulého roka došlo k niekoľkým mimoriadnym opatreniam, ktoré EK zaviedla v sektore mlieka a mliečnych výrobkov, vrátane polmiliardového balíčka v septembri 2015 a trojnásobné zvýšenie (zo 190-tisíc na 350-tisíc ton) limitu v rámci verejnej intervencie na podporu cien sušeného odstredeného mlieka.
 
Na začiatku júna podpísali ministri poľnohospodárstva z Francúzska, Poľska a Nemecka dokument, ktorý Komisiu vyzýval k novým opatreniam na podporu ohrozených sektorov: mlieka a mliečnych výrobkov, bravčového mäsa a spracovaného ovocia a zeleniny.
 
Podpísaní ministri chcú viac peňazí z rozpočtu EÚ na financovanie zníženia produkcie mlieka, na oživenie schémy súkromného skladovania bravčového mäsa a rozšírenie systému podpory ovocia a zeleniny, zavedeného v nadväznosti na ruské embargo.
 
Francúzsky minister poľnohospodárstva Stéphane Le Foll povedal, že momentálne je "okolo 15 krajín", ktoré podporujú spomínaný dokument, vrátane Talianska a Španielska. Tieto dve krajiny predčasom Komisii poslali podobný dokument.
 
Le Foll tiež oznámil, že Francúzsko bude hostiť neformálne stretnutie ministrov poľnohospodárstva krajín EÚ na konci augusta. Témami diskusie majú byť spomínané krízy a budúcnosť Spoločnej poľnohospodárskej politiky v nadväznosti na hlasovanie Británie o vystúpení z EÚ.
 
Zasadnutie Rady ministrov EÚ pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo v Luxemburgu v dňoch 27. a 28. júna. Zdroj: Facebook MPRV SR
 
"Sme uprostred poľnohospodárskej krízy a politickej krízy na európskej úrovni," povedal Le Foll. "Brexit zmení európsky poriadok, čo môže vytvoriť nerovnováhu," dodal. "Musíme sa pozrieť na situáciu s nadhľadom a spoločne prísť s odpoveďami na otázky, ktoré Brexit a krízy vyvolávajú."

Írsky minister poľnohospodárstva Michael Creed vyzval na "maximálnu flexibilitu" pre krajiny, ktoré čelia mliečnej kríze. Minister argumentoval, aby EK opäť zaviedla schému podobnú septembrovému balíčku z vlaňajška, ktorý dal flexibilitu členským štátom zaviesť podporu na najohrozenejšie sektory v agropotravinárskom priemysle.
 
Podľa slovenskej ministerky poľnohospodárstva Gabriely Matečnej nevyvážená ponuka a dopyt v oblasti mlieka, bravčového mäsa spôsobujú vážne trhové výkyvy a negatívne postihujú farmárov nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe.
 
Témou stretnutia bolo aj posilnenie postavenia farmárov v spotrebiteľskom potravinovom reťazci. "Posilnenie postavenia farmárov v potravinovom dodávateľskom reťazci a v rámci neho boj proti nekalým obchodným praktikám je jednou z priorít nášho predsedníctva v oblasti poľnohospodárstva. Ide o otázku, ktorú je potrebné riešiť na celoeurópskej úrovni," konštatovala Matečná.  
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce