Výrobcom mlieka pomôže Vláda SR

V exkluzívnom rozhovore pre TASR to uviedol predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Reagoval tak na súčasnú situáciu súvisiacu s nízkymi výkupnými cenami mlieka a hrozbou poklesu chovu dojníc.
 
Riziko, ktoré tento problém prináša z pohľadu potravinovej sebestačnosti SR, začala už podľa premiéra vláda riešiť. "Samotné ministerstvo na to zdroje nemá, preto sme už vo vláde o tom diskutovali a ja očakávam, že minister financií spoločne s ministerkou pôdohospodárstva prídu s návrhmi, čo urobiť," uviedol premiér. Zdôraznil, že v tomto prípade je pomoc vlády nevyhnutnosťou, poukázal pritom na význam, ktorý má poľnohospodárstvo i konkrétne táto oblasť pre spoločnosť a štát. "To nie je iba otázka toho, že sa vyrábajú nejaké potraviny, to je otázka zamestnanosti na vidieku, krajinotvorby, je to otázka tradícií, ktoré tu máme. Veľmi ľahko sa vytlčie stádo dojníc, ale znovu ho založiť, to je otázka niekoľkoročných periód,“ upozornil.
 
Na koordinovaný postup pomoci na úrovni Európskej únie sa nespolieha. "Domnievam sa, že v Európe toho veľa nevybavíme. Toto bude skôr národné rozhodnutie," povedal.
 
Naznačil, že pomoci výrobcom mlieka sa budú musieť prispôsobiť aj výdavky štátu v iných oblastiach. V tejto súvislosti spomenul, že v prípade rozpočtu pre armádu bude SR "tlačená do rôznych rozhodnutí". "V tomto zastávam jednoznačne názor, že radšej dať na mlieko ako na zbrane," uviedol Fico.
 
Premiér vníma aj problémy ovocinárov, ktorých úrodu poškodili mrazy. Na žiadosť o pomoc sa však pozerá iným pohľadom ako v prípade producentov mlieka. "Jednoducho tam, kde to je nevyhnutné, sa pomôže, ale počasie je fenomén, s ktorým musíme rátať, a to nie je iba otázka poľnohospodárstva, ale aj iných odvetví nášho hospodárstva," skonštatoval premiér.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce