Ceny mlieka a mliečnych výrobkov sú na dvanásťročnom minime

Počas minulého mesiaca na svetových trhoch najviac klesla cena mlieka, mliečnych výrobkov a cukru, drahšie boli rastlinné oleje a mäso.
 
Index cien potravín podľa údajov svetového trhu v nominálnej a reálnej hodnote. Zdroj: fao.org
 
» Index cien potravín FAO dosiahol v apríli 2016 priemerne 151,8 bodov, o 1,1 bodu (0,7 %) viac z revidovanej hodnoty v marci. Relatívne vysoký rast cien rastlinných olejov s miernejším ziskom pri medzinárodných cenách obilnín vyrovnal pokles mlieka, mliečnych výrobkov a cukru. Celý rebríček FFPI pritom od začiatku roku celkovo stúpa.
  
» Index cien obilnín FAO zaznamenal vo štvrtom mesiaci roka 2016 v priemere 150 bodov, čo je takmer o 2,2 bodov (1,5 %) viac oproti marcu 2016, no stále o 10,4 % menej ako v marci 2015.Najviac sa zvýšili ceny kukurice, ktoré ovplyvnil slabnúci americký dolár a tiež ceny rastlinných olejov. Priaznivé klimatické podmienky a očakávanie veľkých zásob pšenice v novej sezóne prináša obmedzené zisky. Ceny ryže klesli mierne nadol, najmä druhu Japonica, celkovú cenu však vyrovnal druhy Indica a Aromatic, ktorej cena na medzinárodných trhoch stúpla.
 
» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v apríli tohto roka v priemere 127,4 bodov, o 2,9 bodov menej (2,2 %) od marca 2015. Kotácie pre mlieko naďalej ovplyvňujú bohaté svetové zásoby a obmedzený kúpny záujem zo strany tradičných importérov. Rovnako ako v predchádzajúcom mesiaci, aj teraz klesli ceny všetkých mliečnych výrobkov, tento mesiac najmä maslo a syry. Svetové ceny pre sušené odtučnené mlieko zostali na úrovni intervenčnej ceny EÚ.
 
» Index cien rastlinných olejov FAO mal v apríli 2016 v priemere 166,4 bodov, o 6,6 bodov (4,1 %) viac od marca. Cena olejov stúpa už tretí mesiac po sebe. Spôsobila to najmä rastúca hodnota palmového oleja, ktorého cena sa vyšplhala na 17-mesačné maximum. Svetový dopyt stále rastie, je teda pravdepodobné, že cena bude rásť aj v ďalšách mesiacoch. Medzinárodné ceny druhého najrozšírenejšieho oleja - sójového - tiež posilnili pre menej priaznivé vyhliadky úrody v Južnej Amerike.
 
» Index cien mäsa FAO vykazoval v priemere 146,6 bodov v apríli 2016, čo je o 1,2 bodu (0,8 %) viac z jeho revidovanej hodnoty v marci. Ceny ošípaných a hydiny boli väčšinou stabilné, čo odráža vyvážený stav ponuky a dopytu. Vyššie ceny zaznamenalo aj ovčie mäso, kvôli obmedzeným dodávkam zo Spojených štátov vzrástlo aj hovädzie mäso. Využíva to hlavne Austrália, ktorá minulý mesiac vyviezla najviac hovädziny od októbra 2015.
 
» Index cien cukru FAO mal v apríli v priemere 215 bodov, o 3,8 bodov (1,7 %) menej ako v marci. Minulý mesiac odráýža najmä veľký export cukru z Brazílie, ktoré podporujú aj výborné vyhliadky na úrodu (jednu z najväčších, odkedy index existuje). Očakáva sa znížená spotreba cukrovej trstiny na výrobu etanolu v krajine; zároveň možnosť celosvetovej produkcie cukru zaostáva za predpokladanou spotrebou rovnako ako minulý rok, čo obmedzuje pokles cien na medzinárodných trhoch.
 
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít. Prehľad prinášame na webstránke SPPK raz za mesiac.
 
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce